Ook ik heb last van winterdip

Home

Tijdens deze donkere dagen is het niet gek dat je je soms wat down voelt. Misschien heb je wel last van een winterdip. Je even ‘niet oké’ voelen is heel gewoon. Dus laten we zeggen hoe het écht met ons gaat. Of het nou om jezelf gaat of om een ander. Erover praten helpt.

Heb jij ook last van een winterdip? Praat erover, dat lucht op

Winterdip: wat is het en hoe herken je het?

Als je last hebt van een winterdip, zit je vaak in de donkere maanden minder lekker in je vel en heb je weinig energie. Je hebt de neiging om je terug te trekken. Veel mensen hebben hier last van. Maar hoe herken je nou die winterdip? Je kan last hebben van een of meerdere van de volgende winterdip symptomen:

  • Je wordt niet uitgerust wakker, zelfs na een lange nacht slaap.
  • Je hebt nergens zin in en geniet minder van dingen.
  • Je hebt moeite met concentratie, alsof gedachten steeds afdwalen.
  • Je bent snel boos en geïrriteerd.
  • Je hebt meer trek in eten, een constant hongergevoel.
  • Je hebt minder zin in seks.
  • Je hebt minder behoefte om met mensen af te spreken.

Wat is de oorzaak van een winterdip?

De oorzaak is waarschijnlijk dat je minder zonlicht krijgt. In de winter is het daglicht zwakker en is het minder lang licht. Door te weinig licht blijft het lichaam ook overdag het slaaphormoon melatonine aanmaken. Dit heeft invloed op het dag- en nachtritme, ook wel de ‘biologische klok’ genoemd. Hierdoor kan iemand met een winterdip zich overdag meer slaperig, vermoeid en somber voelen.

10 tips om die winterdip tegen te gaan

Wat is het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie?

Een winterdip is geen winterdepressie. Bij een winterdip voel je je ook somber en vermoeid, maar het lukt nog wel om activiteiten en bezigheden te doen. Bij een winterdepressie is dit niet het geval. Zelfs simpele dingen voelen dan zwaar aan. Een winterdip duurt korter dan een winterdepressie. De klachten verdwijnen sneller bij een winterdip dan bij een winterdepressie.

Gaat het maar niet over?

Als je sombere gevoel maar niet overgaat, of als je ook somber blijft in het voorjaar, dan ben je misschien depressief. Doe bijvoorbeeld de online test van MIND om te ontdekken of er meer aan de hand is. Neem contact op met je huisarts wanneer dit nodig is.

Luister naar de verhalen van anderen

Wanneer je in een winterdip zit voel je je misschien wel eenzaam. Hoe gaan anderen jongeren om met eenzaamheid? In deze podcast vertellen Sarah, Mees, Jennate, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren. Ook praten ze met iemand waar ze close mee zijn over hun eenzaamheid. 

Luister naar de Hey, het is oké podcast