Gesprekstips

Praten over je gevoelens helpt. Of je nou gestrest, boos of angstig bent. Door te praten, begrijp je elkaar beter. Maar, het kan ook lastig zijn. Want hoe begin je? En wat als iemand jouw gevoelens niet begrijpt? Deze gesprekstips kunnen je helpen. Ook als je je zorgen maakt om een ander.

Vind iemand die je vertrouwt

Erover praten kan dus opluchten. Maar met wie doe je dat? Ook als je veel vrienden om je heen hebt, kan je het nog steeds moeilijk vinden om open en eerlijk te zijn over je gevoelens. Probeer iemand te zoeken die je vertrouwt. Denk aan je ouders, broer of zus, je mentor of een vertrouwenspersoon. Als je niet weet met wie je kunt praten, dan kun je anoniem terecht bij de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn. Of bij de Join Us community: een online ontmoetingsplek voor jongeren. 

Kies het juiste moment

Wat het juiste moment is, is voor iedereen anders. Misschien vind je het belangrijk dat niemand je kan storen. Of dat je de tijd kan nemen. Let daar dus op als je een moment prikt. 

Mensen vinden het vaak fijn om te praten tijdens het wandelen. Je bent iets aan het doen en zit dus niet recht tegenover elkaar. Praten met iemand die in een andere ruimte zit, kan ook fijn zijn. Bijvoorbeeld tijdens het gamen.

Maar hoe begin je zo’n gesprek? Bekijk de gesprekstips met voorbeeldzinnen. 

Tips om te praten over jouw klachten

Twee jongens praten tijdens het voetballen
Beeld: ©Tom van Huisstede

Mensen kunnen je problemen ook niet altijd oplossen. Maar mensen kunnen wel voor je zorgen, zodat je er niet alleen voor staat. - Lees de ervaringen van Mariam, 21

Tips om te praten met iemand over wie je je zorgen over maakt

Vaak zal je merken dat als jij je kwetsbaar opstelt, dit de ander ook uitnodigt om zijn of haar ervaringen met jou te delen. - Lees de gesprekstips van GZ-psycholoog Najla Edriouch

De Checkers: de online tool die laat zien hoe je kunt helpen

De online tool 'De Checkers' van Mind Us  heeft verschillende modules en een snelwijzer voor iedereen die een jongere in zijn of haar omgeving wil helpen die niet lekker in zijn vel zit.