Hulp

Psychische klachten zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Toch is het belangrijk om signalen ervan serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Professionele hulp, een luisterend oor of begeleiding via een app: op deze pagina lees je welke hulpverleners en initiatieven je kunnen helpen bij psychische klachten.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover door 113 te bellen of chat met een hulpverlener via het online platform voor zelfmoordpreventie: www.113.nl. Je kunt je daar ook aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.

Begeleiding of ondersteuning via een app

Zoek je een app om beter te slapen? Of om minder last te hebben van angstige gevoelens? Soms kan een app je helpen. Op www.ggzappwijzer.nl van MIND en de Nederlandse GGZ, bekijk je meer dan 50 apps voor een betere psychische gezondheid en kun je ze vergelijken op basis van veiligheid, gemak en meer.

Hulp van je huisarts

De huisarts kan mensen naar de juiste hulp doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) voor kortdurende begeleiding, of naar de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Op thuisarts.nl vind je wat de huisartsen en andere hulpverleners kunnen betekenen bij informatie voor jongeren over psychische klachten, psychische klachten bij volwassenen of voor het ondersteunen van iemand met pyschische klachten.

De juiste psycholoog of psychiater

Met Kiezen in de ggz kunnen patiënten en verwijzers (zoals bijvoorbeeld huisartsen) op zoek naar een psychiater of psycholoog in de buurt. De website geeft niet alleen informatie over soorten aandoeningen en vergoedingen per hulpverlener, maar ook informatie over de wachttijd. Op de website van MIND lees je wat je kunt doen als je moet wachten op de juiste zorg.

Psychische klachten en de coronaperiode

Dit is geen normale tijd. Onzekerheid en verandering in deze periode met corona vragen veel van ons allemaal. Iedereen reageert daar anders op. Misschien heb je last van stress of voel je je vaker angstig of somber.

Deze tips kunnen helpen als je dit een lastige tijd vindt.

Bekijk de coronatips

Bellen, mailen of chatten met hulpverleners

Er zijn veel verschillende instellingen waarmee je contact kunt hebben als je vragen hebt over psychische klachten of je hart wilt luchten. Of je nu zelf klachten hebt, of je zorgen maakt om iemand anders.

Als je als jongere psychische klachten hebt

Ben je tiener of jongvolwassene? Er zijn instellingen die zich extra goed in jou kunnen verplaatsen, en je daardoor beter kunnen helpen. Of dat nu is door je advies te geven of door gewoon even een luisterend oor te zijn.

Als je je zorgen maakt om een ander

Een gesprek aangaan met je familielid, vriend(in) of collega over psychische klachten is heel waardevol. Maar het kan ook moeilijk zijn. Daarom zijn er verschillende stichtingen die je ondersteunen. Je kunt ook altijd terecht bij de stichtingen die zich richten op degene om wie jij je zorgen maakt - zij staan ook jou als naaste graag te woord.

Heeft iemand in jouw omgeving een psychische aandoening en wil je weten wat je kan doen? Kijk dan op: https://www.samensterkzonderstigma.nl/hey-campagne/.