Mentale klachten zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Als je bijvoorbeeld last hebt van prestatiedruk, is dat moeilijk te zien. Toch is het belangrijk om signalen ervan serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Je vindt hier tips om met klachten om te gaan. En hulpverleners en initiatieven die je verder kunnen helpen.
Tips om met mentale klachten om te gaan
Vergelijk jezelf niet met anderen
Niemand is perfect en iedereen heeft ups en downs. Ook al zie je die niet op social media.
Doe even helemaal niets
Je kan niet op elk moment alles uit het leven halen. Ontspannen is juist goed voor je. Zoek een activiteit die voor jou het meest ontspannend is. Sporten, lezen, bankhangen, of vervelen. Alles is goed!
Sta stil bij wat wél lukt
Het is soms lastig om door te hebben hoe goed je bezig bent. Probeer eens meer successen te vieren. En die hoeven niet groot te zijn. Dit helpt bij een positiever zelfbeeld.
Laat emoties er zijn
Of het nu verdriet, boosheid of angst is. Laat je emoties toe in plaats van ze te negeren of je direct over minder leuke emoties heen te zetten. Bekijk ze van een afstand en benoem ze. ‘Hey, ik voel me verdrietig’. Of: ‘Ik ben er even helemaal klaar mee’. Elke emotie is oké.
Kies een piekermoment
Piekeren is stress hebben, zonder in actie te komen. Het is goed om stil te staan bij je stress, maar niet de hele tijd. Kies een vast moment om over je zorgen na te denken. Na 15 minuten stop je en ga je iets leuks doen.
Beweeg en zoek frisse lucht op
Bewegen helpt tegen stress. Net als daglicht. Als je elke dag een halfuurtje wandelt of fietst, ben je al lekker bezig.

Het is fijn als ik het kwijt ben. En als ik vertel waar ik mee zit, delen vrienden weer andere ervaringen en meningen. Die helpen mij dan weer en ik voel me hierdoor begrepen en minder alleen. - Joy, 22
Apps voor een betere mentale gezondheid
Wil je beter slapen? Je minder down voelen? Of je emoties beter leren begrijpen? Soms kan een app je helpen. Op www.ggzappwijzer.nl van MIND en de Nederlandse GGZ vind je meer dan 50 apps voor een betere mentale gezondheid.
Persoonlijke hulp
Het kan fijn zijn als iemand met je meedenkt. Op de website Jongerenhulponline.nl vind je een overzicht van alle hulplijnen waar je terecht kan. Zoek je iemand waarmee je in het echt contact kunt hebben? Kijk dan op Inloopalliantie.nl voor een inlooplocatie bij jou in de buurt.
Hulp van je huisarts
Weet je niet precies waar je hulp moet zoeken? De huisarts kan je doorverwijzen. Op de website Thuisarts.nl staat wat de huisarts voor jou kan doen. Wil je met een psycholoog praten of verwijst de huisarts je door? Op de website Kiezenindeggz.nl vind je een psycholoog of psychiater bij jou in de buurt. De website geeft ook informatie over wat voor hulp je kan krijgen, vergoedingen en wachttijd. Moet je wachten tot je terecht kunt? Op de website van MIND lees je wat je in de tussentijd kan doen.
Zie je geen uitweg meer?
Via het platform 113 kun je praten over gedachten over zelfmoord. Je kan bellen (0800-0113) of chatten met een hulpverlener. Of je aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.