Hulp

Mentale klachten zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Als je bijvoorbeeld last hebt van een winterdip, stress, angst, eenzaamheid of depressie, is dat moeilijk te zien. Toch is het belangrijk om signalen ervan serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Je vindt hier tips om met klachten om te gaan. En hulpverleners en initiatieven die je verder kunnen helpen. 

Tips om met mentale klachten om te gaan

Vergelijk jezelf niet met anderen

Niemand is perfect en iedereen heeft ups en downs. Ook al zie je die niet op social media. 

Doe even helemaal niets

Je kan niet op elk moment alles uit het leven halen. Of keihard presteren op je werk én ook na werk van alles moeten. Ontspannen is goed voor je. Zoek een activiteit die voor jou het meest ontspannend is. Sporten, lezen, bankhangen, of vervelen. Alles is goed! 

Sta stil bij wat wél lukt

Het is soms lastig om door te hebben hoe goed je bezig bent. Probeer eens meer successen te vieren. En die hoeven niet groot te zijn. Dit helpt bij een positiever zelfbeeld. Een doel opdelen in kleinere stapjes helpt daar ook bij. Zo vier je ook de tussentijdse succesmomenten. 

Laat emoties er zijn

Of het nu verdriet, boosheid of angst is. Laat je emoties toe in plaats van ze te negeren of je direct over minder leuke emoties heen te zetten. Bekijk ze van een afstand en benoem ze. ‘Hey, ik voel me eenzaam’. Of: ‘Ik ben er even helemaal klaar mee’. Elke emotie is oké. 

Kies een piekermoment

Piekeren is stress hebben, zonder in actie te komen. Het is goed om stil te staan bij je stress, maar niet de hele tijd. Kies een vast moment om over je zorgen na te denken. Na 15 minuten stop je en probeer je je op iets anders te focussen.

Beweeg en zoek frisse lucht op

Bewegen helpt tegen stress. Net als daglicht. Als je elke dag een halfuurtje wandelt of fietst, ben je al lekker bezig. 

Luister naar de verhalen van anderen

'Ik dacht: ik kan niet eenzaam zijn, want ik ben onder de mensen.' - Sarah (21)

In de Hey, het is oké podcast vertellen Sarah, Jennate, Mees, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren. 

Luister naar alle vijf verhalen in de Hey, het is oké podcast

Een luisterend oor

Als je je niet oké voelt, is het fijn als je met iemand kan praten die écht naar je luistert. Of met je meedenkt. Met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn kun je alles bespreken. Geen onderwerp is te klein of te groot. Ook kan je contact opnemen met de Luisterlijn. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.

Het kan ook dat je nieuwe mensen wilt ontmoeten. Bij de organisatie Join Us kun je leuke dingen doen met leeftijdsgenoten en werk je ondertussen aan je social skills en mindset. Dat kan in real life, online of op de community. 

Praktische oefeningen die je direct zelf kunt doen

Op MentaalVitaal.nl van het Trimbos Instituut vind je oefeningen die je direct zelf kunt doen als je druk ervaart of stress hebt.  

Persoonlijke hulp

Het kan fijn zijn als iemand met je meedenkt. Op de website Jongerenhulponline.nl vind je een overzicht van alle hulplijnen waar je terecht kan. Daarnaast kan je anoniem chatten via JouwGGD.nl met een jeugdverpleegkundige, die praktische handvatten, advies en betrouwbare informatie kan geven. Zoek je iemand waarmee je in het echt contact kunt hebben? Kijk dan op Inloopalliantie.nl voor een inlooplocatie bij jou in de buurt. 

Hulp van je huisarts

Weet je niet precies waar je hulp moet zoeken? De huisarts kan je doorverwijzen. Op Thuisarts.nl staat wat de huisarts voor jou kan doen. Wil je met een psycholoog praten of verwijst de huisarts je door? Op Kiezenindeggz.nl vind je een psycholoog of psychiater bij jou in de buurt. De website geeft ook informatie over wat voor hulp je kan krijgen, vergoedingen en wachttijd. Moet je wachten tot je terecht kunt? Op de website van MIND lees je wat je in de tussentijd kan doen.

Zie je geen uitweg meer?

Via het platform 113 kun je praten over gedachten over zelfmoord. Je kan 24 uur per dag bellen  (0800-0113) of chatten met een hulpverlener. Of je aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis. 

Wil je iemand anders helpen?

Kijk bij De Checkers van Mind Us hoe je een jongerere in jouw omgeving kunt helpen.