Psychische klachten zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Toch is het belangrijk om signalen ervan serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Professionele hulp, een luisterend oor of begeleiding via een app: op deze pagina lees je welke hulpverleners en initiatieven je kunnen helpen bij psychische klachten.
Denk je aan zelfmoord? Praat erover door 113 te bellen of chat met een hulpverlener via het online platform voor zelfmoordpreventie: www.113.nl. Je kunt je daar ook aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.
Begeleiding of ondersteuning via een app
Zoek je een app om beter te slapen? Of om minder last te hebben van angstige gevoelens? Soms kan een app je helpen. Op www.ggzappwijzer.nl van MIND en de Nederlandse GGZ, bekijk je meer dan 50 apps voor een betere psychische gezondheid en kun je ze vergelijken op basis van veiligheid, gemak en meer.
Met Kiezen in de ggz kunnen patiënten en verwijzers (zoals bijvoorbeeld huisartsen) op zoek naar een psychiater of psycholoog in de buurt. De website geeft niet alleen informatie over soorten aandoeningen en vergoedingen per hulpverlener, maar ook informatie over de wachttijd. Op de website van MIND lees je wat je kunt doen als je moet wachten op de juiste zorg.
Psychische klachten en de coronaperiode
Dit is geen normale tijd. Onzekerheid en verandering in deze periode met corona vragen veel van ons allemaal. Iedereen reageert daar anders op. Misschien heb je last van stress of voel je je vaker angstig of somber.
Deze tips kunnen helpen als je dit een lastige tijd vindt.
Bekijk de coronatips
Sta eens stil bij wat je voelt. Ben je verdrietig? Of boos? Laat je emoties toe in plaats van ze te negeren of je direct over minder leuke emoties heen te zetten. Probeer je gevoelens van een afstand te bekijken en benoem ze, zoals ‘Hey, ik voel me verdrietig’. Elke emotie is oké en je hoeft er niets iets van te vinden.
Als je piekert, denk je de hele tijd na over iets wat je stress geeft, zonder in actie te komen. Het is goed om stil te staan bij je stress, maar onprettig en zonde om dat de hele dag te doen. Kies daarom een vast moment om over je zorgen na te denken. Na 15 minuten stop je en ga je iets leuks doen. Heb je een piekergedachte op een ander moment? Schrijf die dan op en bewaar het voor je piekermoment.
Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Zo helpt bewegen tegen stress en daglicht ook! Eet gezond en zorg voor voldoende slaap. Je bent al goed bezig met bewegen als je elke dag zo’n 30 minuten wandelt of fietst.
In periodes van stress is het extra belangrijk dat je een goed ritme hebt. Zo weten je hoofd en lichaam wanneer ze actief mogen zijn en wanneer ze rust krijgen. Sta bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd op. En maak een planning voor je (thuiswerk)dag met voldoende pauzes.
Misschien voelt het alsof je maar weinig doet deze periode. Maar veranderingen in je leven kunnen veel van je vragen en je hoofd is hard aan het werk. Daar mag je jezelf best voor belonen! Juist nu is het extra belangrijk om genietmomentjes in te bouwen.
Praat over wat je voelt en over hoe het met je gaat. Stop je emoties niet weg. Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail en telefoon. Heb je even niemand om je heen? Zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger, professionele hulpverlener of huisarts.
Kijk voor meer informatie over psychische klachten in de coronaperiode op Rijksoverheid of MIND.
Bellen, mailen of chatten met hulpverleners
Er zijn veel verschillende instellingen waarmee je contact kunt hebben als je vragen hebt over psychische klachten of je hart wilt luchten. Of je nu zelf klachten hebt, of je zorgen maakt om iemand anders.
MIND Korrelatie biedt anoniem professionele hulp. Psychologen en maatschappelijk werkers luisteren, adviseren en verwijzen door als dat nodig is. Bel op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur 0900-1450 (€ 0,15 per minuut), chat of WhatsApp met een hulpverlener op 06-13863803.
Als je belt naar 088-5054334 krijg je een vrijwilliger aan de telefoon die weet hoe het is om in een depressie te zitten. Je kunt bellen om je hart te luchten of om advies te vragen Bel op werkdagen van 10.00 tot 12.30 uur, van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.
Bij ADF stichting kun je je hart luchten over je angst, dwang of fobie. Zij kunnen doorverwijzen naar gespecialiseerde therapeuten. Bel naar 0343-753 009 om iemand te spreken, op werkdagen tussen 9.00 uur en 14.00 uur.
Voor luisterend oor of (anoniem) gesprek kun je alle dagen van het jaar terecht bij De Luisterlijn. Bel via 088 0767 000 (normale beltarief) of vind een lokaal nummer via de website. Chatten en mailen gaat via de website van De Luisterlijn. De getrainde vrijwilligers zitten dag en nacht klaar voor een gesprek.
Op www.113.nl vind je informatie en hulp als je last hebt van psychische klachten en gedachten aan zelfmoord. Je vindt er verhalen van anderen en kunt chatten, bellen of e-mailen met deskundige hulpverleners.
Als politieagent zet je een stap naar voren waar anderen een stap naar achteren zetten. Ervaar jij psychische klachten? Heb je moeite met het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen of incidenten die je meegemaakt hebt? Aarzel niet en neem contact op. Je kan hiervoor terecht bij je leidinggevende of je lokale Veilig en Gezond Werken team. Of bel met het 24/7 loket. Het 24/7 loket biedt laagdrempelige steun en psychosociale hulp- en dienstverlening aan geüniformeerde beroepsgroepen en hun thuisfront. Het loket is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar via 0800-1218.
Ben je veteraan en heb je naar aanleiding van je missie psychische klachten? Of ben je familie van een veteraan die het nog moeilijk heeft met de verwerking van de ervaringen opgedaan tijdens zijn of haar missie? Het Veteranenloket biedt begeleiding, advies en professionele zorg bij iedere hulpvraag. Ben je nog in actieve dienst? Dan kun je ook direct contact opnemen met jouw artsen binnen het EGB.
De info- en advieslijn (0800-1238) is voor volwassenen die als kind geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt en hun naasten. Het info- en advieslijn biedt een luisterend oor en ondersteuning bij het zoeken naar hulp. Contact is nu mogelijk per telefoon en mail, en binnenkort ook per chat.
Als je als jongere psychische klachten hebt
Ben je tiener of jongvolwassene? Er zijn instellingen die zich extra goed in jou kunnen verplaatsen, en je daardoor beter kunnen helpen. Of dat nu is door je advies te geven of door gewoon even een luisterend oor te zijn.
De Kindertelefoon is er voor alles wat je bezighoudt: als het thuis niet zo lekker gaat, je je zorgen maakt over school, over vriendschap of liefde. Je kunt elke dag bellen via 0800-0432, van 11.00 tot 21.00 uur.
'Alles Oké?' biedt support aan iedereen tussen de 18 en 24 jaar als het even niet zo lekker gaat. Je kunt gratis en anoniem chatten met een getrainde vrijwilliger of bellen via 0800-0450. Elke dag tussen 14:00 en 22:00 uur.
Jongeren tussen de 12 en 25 die ergens mee zitten en daarover willen praten, kunnen terecht bij Ease.nl. Maandag tot en met donderdag van 15.00 - 18.00 uur via 043-2058106 of 06–82410040 (ook via Whatsapp, Facebook en Instagram).
Als je last hebt van psychische klachten vind je op MINDyoung informatie en inspiratie. Over wat je zelf kunt doen of over hoe je hulp kunt zoeken.
Heeft je vader of moeder psychische klachten of verslavingsproblemen? Op Kopstoring kun je chatten met jongeren die in dezelfde situatie zitten, hun verhalen lezen en om deskundig advies vragen.
Op 113 vind je informatie en hulp als je last hebt van psychische klachten en gedachten aan zelfmoord. Je vindt er verhalen van anderen en kunt chatten, bellen of e-mailen met deskundige hulpverleners.
Zit je niet goed in je vel? En wil je daar iets aan doen om vervelendere klachten te voorkomen? Grip op je dip is een gratis online cursus waarin onder begeleiding van een deskundige samen met andere jongeren opdrachten doet die kunnen helpen bij een dip of depressie.
Als je je zorgen maakt om een ander
Een gesprek aangaan met je familielid, vriend(in) of collega over psychische klachten is heel waardevol. Maar het kan ook moeilijk zijn. Daarom zijn er verschillende stichtingen die je ondersteunen. Je kunt ook altijd terecht bij de stichtingen die zich richten op degene om wie jij je zorgen maakt - zij staan ook jou als naaste graag te woord.
Iemand helpen die last heeft van psychische klachten, is niet eenvoudig. Want welke hulp kun je aanbieden? En wil de ander dat wel? Op thuisarts lees je welke opties er zijn. Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts voor advies.
Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden). Je krijgt er informatie, tips, inspiratie en steun, vooral van elkaar.
Als je voor iemand zorgt, ben je mantelzorger. Dat heeft mooie kanten, maar kan ook zwaar zijn. Je kunt je vragen of zorgen delen met de Mantelzorglijn via 030 - 760 60 55.