Praten over je gevoelens: GZ-psycholoog Najla Edriouch geeft tips

Heb je het gevoel dat je van alles ‘moet’? Bijvoorbeeld op school, bij je bijbaan, vrienden of familie? En voel je je hierdoor gestrest of somber? Je bent niet de enige. Praten over je gevoelens kan helpen om je beter te voelen. GZ-psycholoog Najla Edriouch legt uit hoe je dat aanpakt.   
 

GZ-psycholoog Najla Edriouch
Beeld: ©Rafael Bergman

Veel jongeren voelen schaamte of angst om over hun gevoelens te praten. Het perfecte leven lijkt de norm. Maar iedereen voelt zich weleens niet oké. Najla: “Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen zijn ups en downs heeft. De meeste mensen delen hun mindere momenten alleen niet op social media. Dat kan een vertekend beeld geven. Echt niemand heeft een perfect leven, ook al lijkt dat soms wel zo.”
 

Laat emoties toe

Als jij ook te veel druk ervaart en dit leidt tot nare gevoelens, helpt het om hierover te praten. Najla: “Erover praten lucht op en je kunt de juiste steun en hulp krijgen. Laat je emoties toe in plaats van ze te negeren. Vaak zal je ook merken dat als jij je kwetsbaar opstelt, dit de ander ook uitnodigt om zijn of haar ervaringen met jou te delen.”
 

Kijk bij wie jij je vertrouwd voelt

Maar met wie praat je er dan over? Najla: “Het is het belangrijkste dat jij je vertrouwd voelt bij degene met wie jij wil praten over hoe je je voelt. En dat je makkelijk met diegene kunt praten. Het hoeft dus niet altijd je beste vriend(in) of één van je ouders te zijn. Als je dat fijner vindt, kan het bijvoorbeeld ook een andere (vriend)in zijn, een tante of leerkracht.”

Offline óf online

Wanneer en hoe je praat over je gevoelens is voor iedereen anders. Maar er zijn bepaalde situaties die uitnodigend kunnen zijn om erover te praten. Naja: “Sommige jongeren vinden het bijvoorbeeld makkelijker om te praten als zij de ander niet aan hoeven te kijken. Misschien geldt dat ook voor jou. Kijk dan of je er eens over kunt beginnen tijdens een wandeling, in de auto of tijdens het gamen. Andere jongeren praten er weer liever online over via whatsapp. De ene manier is niet beter dan de andere. Kijk vooral wat het beste bij jou past.”

Jij bepaalt

Vind je praten over je gevoelens erg spannend? En wil je die spanning verminderen? Dan kan het helpen om op te schrijven wat je wil zeggen. Najla: “Door het op te schrijven, houd je de regie over wat je vertelt en heb je houvast tijdens het gesprek. Het kan ook helpen om te bedenken wat je niet wil zeggen. Jij bepaalt wat je wel en niet kwijt wil.”

Vast piekermoment

Soms is er niet altijd iemand in de buurt waar je meteen mee kunt praten. En ga je zelf piekeren. Een vast piekermoment kan dan helpen. Najla: “Piekeren is stress hebben, zonder in actie te komen. Het is goed om stil te staan bij je stress, maar niet de hele tijd. Plan daarom een vast moment om na te denken over je zorgen, zodat je er niet continu mee bezig bent. Pieker je over iets wat je niet kunt veranderen? Dan is het belangrijk dat je steun of afleiding zoekt en niet blijft piekeren. Dit kan anders tot nog meer stress leiden.”

Streef niet altijd naar beter

Najla tot slot: “Om goed om te gaan met alle druk om je heen, kan het ook helpen om dingen te doen waar je goed in bent. Succeservaringen zorgen namelijk voor een goed gevoel. Dus streef niet altijd naar beter, maar doe regelmatig dingen die je al onder de knie hebt en geniet van je prestatie. Ook is het belangrijk om af en toe te rusten. Ga lezen, wandelen, koken of doe iets anders waar jij ontspannen van wordt. Niks doen en je af en toe een beetje vervelen, is óók goed voor je.”