Prestatiedruk

Een goed cijfer halen voor een toets. Genoeg uren maken op je werk. Geen leuke dingen missen. En die dan laten zien op social media. Heb jij ook vaak het gevoel dat je dingen ‘moet’ doen? Je bent niet de enige. Veel jongeren ervaren zo’n vorm van prestatiedruk. Je vindt hier hoe het gevoel ontstaat en hoe je het herkent. 

Wat is prestatiedruk?

Prestatiedruk is de druk die je voelt om te voldoen aan verwachtingen. Van jezelf, een ander, school of van de maatschappij. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat ruim de helft van de 12- tot 25-jarigen regelmatig druk ervaart. Ook mensen waarvan het lijkt dat alles hen makkelijk afgaat. 

Deze druk ontstaat omdat we allemaal gelukkig willen zijn. En denken dat alles beter moet. Altijd. Ook leren we dat je zelf verantwoordelijk bent voor succes. Ben je niet gelukkig? Dan ligt dat vast ook aan jou. Maar dat is natuurlijk niet zo. En als je dat steeds weer ervaart, op school, je werk en in je online leven, dan kan het je teveel worden.

Als ik mijn vrienden niet hoef aan te kijken, praat ik een stuk makkelijker over hoe ik me voel. - Julius, 17 

Hoe herken je het gevoel?

Je kunt prestatiedruk herkennen wanneer je vaak het gevoel hebt dat dingen beter moeten. Dat hoeft niet meteen slecht te zijn. Prestatiedruk is pas iets negatiefs als het leidt tot perfectionisme of mentale  klachten. 

Je lichaam geeft dan signalen af dat het niet zo goed met je gaat. Zoals stress, slecht slapen, snel geïrriteerd zijn, niet kunnen ontspannen of met tegenzin naar school of werk gaan. 
 

Wat kun je doen om je beter te voelen?

Je niet oké voelen is vervelend, maar je kunt er wel wat aan doen. Hieronder vind je verschillende tips. Lees ze door en kijk wat voor jou werkt.  

Als woorden moeilijk te vinden zijn, kun je die lenen uit lyrics waarin je jezelf herkent. - Joy, 22

Tips om om te gaan met prestatiedruk

Sor en Tabitha zingen over mentale problemen

Mentale klachten komen bij veel meer jongeren voor dan je denkt. Ook bij mensen van wie het lijkt alsof alles altijd goed gaat. 

Tabitha ervaarde bijvoorbeeld grote druk voor shows. Ze had altijd de hoogste verwachtingen van zichzelf. Ze merkte dat ze hierdoor minder kon genieten van haar werk. Ze ging hierover in gesprek met de mensen om haar heen. Sindsdien helpen zij haar om rustig en lief voor zichzelf te blijven. 

sor kon op een dag ineens niet meer zien, horen en lopen. Zijn zicht kwam vanzelf terug, en ook het lopen ging weer. Zijn gehoor is alleen nooit helemaal hersteld. Maar sor liet het er niet bij zitten en heeft manieren gevonden om toch muziek te kunnen ervaren en maken.

Samen maakten Tabitha en sor een track over hoe ze om hulp vragen. En dat het oké is om dat te doen. 

Beluister de track op Spotify