Eenzaamheid

Zijn er weinig mensen met wie je close bent? Heb je het gevoel dat je niet alles met je vrienden kan delen? Of wil je vaker leuke dingen doen met anderen maar weet je niet met wie? Je bent niet de enige die dit ervaart. Als je je lange tijd eenzaam voelt, wordt het een probleem. Je vindt hier hoe je eenzaamheid herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is eenzaamheid?

Als je je eenzaam voelt, voel je je niet verbonden met andere mensen. En dat is een rotgevoel. Je kan je eenzaam voelen als je minder contact hebt met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Of als je geen of weinig vrienden hebt. Maar je kan je ook eenzaam voelen als er wel mensen om je heen zijn. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Anderen kunnen dus niet aan je zien dat je je eenzaam voelt. 

63% van de jongvolwassenen voelt zich enigszins tot sterk eenzaam. Ruim 1 op de 4 mensen van 16 tot en met 25 jaar voelt zich sterk eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022.

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Maar als je je lange tijd of erg eenzaam voelt, wordt het een probleem. Iedereen heeft het nodig om gezien en gehoord te worden.

Luister naar de verhalen van anderen

'Toen ik het vertelde aan een vriendin zei ze dat zij zich ook wel eens alleen voelt.' - Jennate (19) 

In de Hey, het is oké podcast vertellen Jennate, Mees, Sarah, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren. 

Luister naar de Hey, het is oké podcast

Hoe herken je het gevoel?

Je kan eenzaamheid herkennen wanneer je vaak negatieve gevoelens ervaart. Je voelt je leeg, verdrietig, angstig of hebt het idee dat alles geen zin heeft. Je kan je ook onbegrepen, buitengesloten of niet gesteund voelen. 

Eenzaamheid kan daarnaast zorgen voor mentale en lichamelijke klachten. Je hebt bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, denkt negatief over jezelf, gaat met tegenzin naar school of werk of slaapt slecht.

Eenzaamheid kun je ook herkennen omdat het ontstaat na een heftige gebeurtenis. Denk aan het verlies van een vriend of familielid, of als je te maken krijgt met een ziekte. Je kan je ook alleen voelen als je omgeving verandert. Bijvoorbeeld na een verhuizing.

Vind je het lastig om eenzaamheid bij jezelf te herkennen? Bij Join Us kun je een test invullen. Zo ontdek je wanneer het tijd is om in actie te komen.

Wat kun je doen om je beter te voelen?

Je alleen voelen is vervelend en kan een probleem worden als je je lang zo voelt. Maar je kunt er wel wat aan doen. Hieronder vind je verschillende tips. Lees ze door en kijk wat voor jou werkt. 

Tips om om te gaan met eenzaamheid

Deze tips zijn geschreven in samenwerking met stichting Join Us en de Kindertelefoon/Alles Oké Supportlijn.   

Luister naar de verhalen van anderen

'Ik was steeds vaker alleen en voelde me daardoor rot.' - Mees (24) 

In de Hey, het is oké podcast vertellen Mees, Jennate, Sarah, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren. 

Luister naar de Hey, het is oké podcast