Zijn er weinig mensen met wie je close bent? Heb je het gevoel dat je niet alles met je vrienden kan delen? Of wil je vaker leuke dingen doen met anderen maar weet je niet met wie? Je bent niet de enige. Als je je lange tijd eenzaam voelt, wordt het een probleem. Je vindt hier hoe je eenzaamheid herkent en wat je eraan kunt doen.
Wat is eenzaamheid?
Je voelt je niet verbonden met andere mensen. En dat is een rotgevoel. Je hebt minder contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Maar je kan je ook eenzaam voelen als er wel mensen om je heen zijn. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Anderen kunnen dus niet aan je zien dat je je zo voelt.
63% van de jongvolwassenen voelt zich eenzaam. Ruim 1 op de 4 mensen voelt zich zelfs sterk eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022.
Iedereen voelt zich weleens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat vanzelf als je weer beter in je vel zit. Maar als je je lange tijd of erg alleen voelt, wordt het een probleem. Iedereen heeft het nodig om gezien en gehoord te worden.
Luister naar de verhalen van anderen
'Toen ik het vertelde aan een vriendin zei ze dat zij zich ook wel eens alleen voelt.' - Jennate (19)
In de Hey, het is oké podcast vertellen Jennate, Mees, Sarah, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren.
Je kan eenzaamheid herkennen wanneer je vaak negatieve gevoelens ervaart. Je voelt je leeg, verdrietig, angstig of hebt het idee dat alles geen zin heeft. Je kan je ook onbegrepen, buitengesloten of niet gesteund voelen.
Eenzaamheid kan daarnaast zorgen voor mentale en lichamelijke klachten. Je hebt bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, denkt negatief over jezelf, gaat met tegenzin naar school of werk of slaapt slecht.
Eenzaamheid kun je ook herkennen omdat het ontstaat na een heftige gebeurtenis. Denk aan het verlies van een vriend of familielid, of als je te maken krijgt met een ziekte. Eenzame gevoelens kunnen ook komen als je omgeving verandert. Bijvoorbeeld na een verhuizing.
Doe de test
Vind je het lastig om eenzaamheid bij jezelf te herkennen? Bij Join Us kun je een test invullen. Zo ontdek je wanneer het tijd is om in actie te komen.
Tips om met eenzaamheid om te gaan
Hieronder vind je verschillende tips. Lees ze door en kijk wat voor jou werkt.
Tips om om te gaan met eenzaamheid
De belangrijkste tip: praat erover. Het lucht op en zo geef je anderen ook de kans om je te helpen. Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Misschien is het schaamte of vind je het stom om te zeggen dat je je alleen voelt? Dat is heel begrijpelijk. Bekijk hier de gesprekstips om te zien hoe je een gesprek kunt starten. Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk aan je ouders, broer of zus, je mentor of een vertrouwenspersoon. Ook kun je anoniem terecht bij de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn.
Wat vind jij leuk om te doen op vrije dagen? Het is fijn als je iets hebt om naar uit te kijken. Zo zorg je ervoor dat je je niet verveelt én kun je nieuwe mensen ontmoeten. Ga op zoek naar iets wat jij leuk vindt. Dat kan een sport zijn, een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk. Je aanmelden bij een sportclub of vereniging is vaak zo gebeurd. Klinkt vrijwilligerswerk als iets voor jou? Kijk dan eens bij NLvoorelkaar. Bij MDT kun je ook nieuwe mensen ontmoeten, en tegelijk jouw talenten ontdekken.
Vind je het eng om in het echte leven nieuwe mensen te ontmoeten? Begin dan eens online. Er zijn veel online communities voor als je graag nieuwe mensen wilt ontmoeten of wilt delen wat je bezighoudt. Kijk bijvoorbeeld eens op de community van Join Us. Hier vind je jongeren die graag meer sociaal contact willen. Ook kun je deelnemen aan events en is er een gratis e-tool die je helpt je sociale leven een boost te geven. Je kan ook terecht bij de app Transformers Community. Je vind er tips en tools die jou helpen met het ontwikkelen van life-skills op het gebied van mentale gezondheid. Ook kan je hier (anoniem) ervaringen uitwisselen.
Zit je veel op TikTok, Instagram of Snapchat? Op sociale media lijkt het vaak dat anderen alleen maar leuke dingen doen met vrienden. Waardoor jij je nog eenzamer kunt gaan voelen. Besef dat sociale media niet altijd ‘echt’ zijn. Niemand heeft een perfect leven, ook al lijkt dat soms zo. Ook is het eenzaamheid iets heel persoonlijks. De een heeft heel veel vrienden nodig om zich niet eenzaam te voelen. De ander heeft aan één goede vriend genoeg.
Als je je vaak somber voelt, dan helpt het om gelukshormonen aan te maken. Hoe je dat doet? Door te gaan sporten. Denk aan wandelen, hardlopen, wielrennen, mountainbiken, skaten, zwemmen, en ga zo maar door. Dit zijn allemaal sporten die je in je eentje kunt doen, maar ook samen. Ken je iemand uit je klas of buurt die ook graag naar buiten gaat? Vraag dan eens om samen te gaan. Vind je het eng om iemand mee te vragen, dan is alleen gaan natuurlijk ook prima. Na een paar keer merk je al verschil in hoe je je voelt.
Het lijkt misschien logisch om goed voor jezelf te zorgen, maar toch wordt het vaak vergeten. Op het moment dat je niet lekker in je vel zit, heb je waarschijnlijk minder energie. Je bent dan sneller geneigd om op de bank te hangen en ongezond te eten. En dat mag natuurlijk best een keertje, maar om je beter te voelen is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ga dus elke dag even naar buiten, ga op tijd naar ben en probeer gezond te eten. Je bent het waard!
Maakt de eenzaamheid je verdrietig en somber? Slaap je er slecht van of heb je veel buikpijn? Kun je niets anders meer doen dan gamen? Het zijn allemaal signalen dat het tijd is om hulp te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld bij de huisarts of een jongerenwerker uit je gemeente. Vaak kun je gewoon via Whatsapp of Instagram een berichtje sturen. Een jongerenwerker kan samen met jou kijken wat je nodig hebt. Misschien heb je hier zelf al ideeën over? Bespreek ze dan zeker.
Het kan heel spannend zijn om iets te gaan doen. En daardoor heb je er misschien helemaal geen zin in. Begin daarom met kleine stapjes. Het hoeft niet allemaal in één keer of perfect. Een kleine stap is ook om informatie over eenzaamheid op te zoeken. Die stap heb je al gezet, want je leest dit. Goed bezig dus!
Deze tips zijn geschreven in samenwerking met stichting Join Us en de Kindertelefoon/Alles Oké Supportlijn.
Wil je meer lezen over eenzaamheid? Daar is de website Eenzaam.nl voor.
Luister naar de verhalen van anderen
'Ik was steeds vaker alleen en voelde me daardoor rot.' - Mees (24)
In de Hey, het is oké podcast vertellen Mees, Jennate, Sarah, Isaac en Dionysia hoe het was om zich alleen te voelen. En hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren.