Werkstress

Vergeetachtig zijn op het werk, een paniekerig gevoel wanneer je je mail opent of 's nachts wakker liggen omdat je blijft piekeren. Komt dit je bekend voor? Je bent niet alleen. Steeds meer jongeren ervaren een vorm van werkstress. Stress is niet altijd slecht. En soms helpt het je beter te presteren. Maar als je teveel en te lang stress ervaart, is dat ongezond.

Wat is werkstress?

Werkstress is stress die je voelt door of tijdens het werken. Dit kan komen doordat je het te druk hebt, maar ook omdat er dingen naast je werk niet helemaal lekker gaan. En dan kan het je zomaar ineens teveel worden. Wat voor stress zorgt. Uit onderzoek blijkt dat jonge werknemers vooral stress ervaren door prestatiedruk, sociale druk (bijvoorbeeld door sociale media) en onzekerheden over hun werk of woonsituatie. 

Ik dacht dat het erbij hoorde als je met targets werkt. - Nutan (23)

Hoe herken je het gevoel?

Als je te veel werkstress ervaart, krijg je klachten. Die klachten kunnen er bij iedereen anders uitzien, maar je voelt je niet oké. Je bent geïrriteerd, boos of bang. Of je merkt dat je lontje opeens wel héél kort is. Ook fysieke klachten horen bij werkstress. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid of een moeheid die maar niet overgaat.  

En met al die klachten gaat het ook op het werk niet lekker. De stress maakt je vergeetachtig waardoor je fouten maakt. Of  je hebt gewoon geen energie meer om je werk te doen. Allemaal klachten die horen bij werkstress. 
 

Wat kun je doen om je beter te voelen?

Werkstress ervaren is vervelend, maar je kunt er wel wat aan doen. Hieronder vind je verschillende tips. Lees ze door en kijk wat voor jou werkt. 

Zodra ik stress op de werkvloer voel opkomen, pak ik een rustmoment. Yumi (20)

Tips om om te gaan met stress op het werk