Nutan: “Door mijn druk om te presteren, bouw ik veel werkstress op”

Nutan (23) werkte 32 uur per week als recruiter in de zorg. Ze is iemand die altijd alles goed wil doen. En haalt liever een 10 dan een 6. Door die prestatiedruk bouwt ze veel stress op. En dat zorgt voor slapeloze nachten. Lang wilde ze een ander niet belasten met haar werkstress. Inmiddels weet ze beter.

Nutan

“Als recruiter werkte ik met targets en in teams. Dat gaf me veel voldoening, omdat ik me persoonlijk bleef ontwikkelen. Maar het gaf ook druk en stress. Ik wilde het net zo goed doen als mijn collega’s. Of beter. En als ik iets níet goed deed, gaf me dat een rotgevoel.”

Niet zeuren

Op de werkvloer vond Nutan het lastig om haar werkstress bespreekbaar te maken. “Ik dacht dat het erbij hoorde als je met targets werkt. En ik wilde niet zeuren en niet opvallen ten opzichte van de rest van het team. Ook was ik bang voor de reactie van mijn leidinggevende. Want hoe zou ze reageren? En wat moest ik dan precies zeggen?”

Luisterend oor

Nutan praatte in die tijd al dagelijks met een vriendin. “Het is fijn om na het werk te bellen over hoe je dag was. En over en weer te spuien over wat je meemaakt op het werk. Mijn vriendin werkt in een hele andere branche dan ik, maar na een gesprek met haar weet ik weer: ‘Het is maar werk’. En mijn stress is dan een stuk minder. Zo besprak ik met haar óók hoe ik het gesprek met mijn leidinggevende aan kon gaan. Dat gaf vertrouwen.

Uiteindelijk is er van dat gesprek met haar leidinggevende nooit iets gekomen, omdat er een andere baan op haar pad kwam. “Toch wilde ik niet weggaan zonder te vertellen hoeveel werkstress ik had. Daarom heb ik hier tijdens mijn exitgesprek met iemand van personeelszaken over gepraat. Er werd goed op gereageerd, er werd echt naar mij geluisterd. Dat luchtte op.”

Opluchting

Nutan hoopt dat jongeren vaker durven te praten over werkstress, ook al is het lastig. “Ik heb ook lang gedacht dat ik mijn werkstress voor mezelf moest houden. Want: 'Niemand zit hier toch op te wachten. En er is toch niet altijd een oplossing'; Inmiddels weet ik dat juist veel mensen een luisterend oor willen zijn, en dat het erover praten al kan helpen om je werkstress te verminderen. Probeer het ook en praat erover met iemand die je vertrouwt op je werk of erbuiten. Dat lucht echt op. Tijdens mijn nieuwe functie ga ik dat ook weer doen.''