Vier tips om de donkere dagen door te komen

Tijdens de donkere wintermaanden is het voor veel mensen heel gewoon dat je wat minder energie hebt. Of dat je wat minder lekker in je vel zit. Wat kan je doen als jij je even wat minder voelt? GZ-psycholoog Najla Edriouch geeft vier tips.

GZ-psycholoog Najla Edriouch
Beeld: ©Rafael Bergman

Ga naar buiten

Ga overdag lekker naar buiten om wat natuurlijk licht mee te pakken. Daglicht opzoeken heeft een extra positief effect wanneer je in de ochtend naar buiten gaat. Wist je ook dat er geluksstofjes vrijkomen tijdens een wandeling? Het is dus een win-winsituatie als je een ochtendwandeling toevoegt aan je dagelijkse routine. 
 

Spreek af met vrienden of familie

Veel mensen trekken zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten. Maar op de lange termijn kan tijd doorbrengen met je vrienden of familie helpen om je beter te voelen. Kijk waar jij op zo’n moment behoefte aan hebt. Een avondje spelletjes doen bijvoorbeeld, of uitgaan. En misschien is zo’n avondje voor jou ook wel een goed moment om te zeggen hoe je je voelt.  
 

Zorg dat je je energie goed verdeelt

Probeer een balans te vinden tussen ‘energievreters', ‘energiegevers' en ‘bijkomertjes'. Energievreters zijn activiteiten die ‘moeten’ en energie kosten. Zoals, school, je kamer opruimen en naar je bijbaan gaan. In energiegevers moet je energie stoppen maar je krijgt er ook energie van terug. Voorbeelden hiervan zijn muziek maken, creatief bezig zijn of bewegen. Bijkomertjes zijn activiteiten waarbij je even achterover kunt leunen maar waar je geen extra energie van krijgt. Zoals series kijken, op social media actief zijn en gamen. Als mensen weinig energie hebben, zijn ze vaak geneigd om vooral tijd te besteden aan de energievreters en de bijkomertjes. Maar de energiegevers zijn extra belangrijk omdat die je weer kunnen opladen.

Kies een piekermoment

Het is goed om je gevoelens toe te staan en stil te staan bij wat je stress geeft. Maar het is niet fijn als het je de hele dag bezighoudt. Kies daarom een vast moment om over je zorgen na te denken. Probeer tijdens je piekermoment na te gaan of er een oplossing is voor de dingen waarover je piekert. Is dit het geval? Maak dan een plan hoe je het wil oplossen. En wie je hierbij eventueel kan helpen. Is er geen oplossing? Zoek dan een manier om te verdragen wat er speelt óf om het los te laten. Je kunt hierbij steun vragen aan je omgeving. Houd altijd in je achterhoofd: extra lang piekeren over dingen die je niet kunt oplossen leidt niet tot een oplossing. Het leidt vaak tot extra stress. Stop dus na een kwartier met piekeren en ga iets anders doen.