Klasina over postnatale depressie

Klasina had nog nooit psychische klachten gehad, totdat ze beviel van haar zoontje. Ze had pijn, was moe maar kon ook niet slapen. Terwijl Klasina wachtte op de roze wolk, vertelde ze haar omgeving niet hoe vervelend ze zich echt voelde. Na de opname op een gesloten afdeling leerde Klasina om over haar gevoelens te te praten. Uiteindelijk dat bleek zij een postnatale depressie (ook wel postpartum depressie genoemd) had.

Wachten op de roze wolk

Klasina had geen fijne zwangerschap. Op een gegeven moment moest ze zelfs aan het infuus in het ziekenhuis en vertelt daarover: “Misschien begon ik me toen al af te vragen of moeder worden wel zo leuk als iedereen zegt.” Dat gevoel werd na haar heftige bevalling steeds sterker. Klasina wachtte op de roze wolk, maar die kwam niet.

Klasina

Opgeplakte glimlach

“Ik had alleen maar heel veel pijn. Mijn man zei dat het vanzelf zou komen als ik lichamelijk zou opknappen. Maar het kwam niet.” En ondertussen zat ik daar met een opgeplakte glimlach, omdat ik dacht dat ze me voor gek zouden verklaren als ik vertelde wat ik écht voelde.” Maar dat gebeurde niet. Klasina werd samen met haar kindje opgenomen in een instelling en leerde daar beetje bij beetje om praten over haar gevoelens.

Tips van Klasina

Als je zelf ook een postnatale depressie hebt, net als Klasina:

“Ben je niet gelukkig na de geboorte van je kindje? Doe dan niet alsof!”

“Zoek contact met andere moeders. Er zijn veel meer vrouwen zich ook zo voelen na de bevalling.”

‘Er waren nog veel meer vrouwen die het zo moeilijk hadden’

Op de gesloten afdeling leerde Klasina hoe ze voor haar kindje moest zorgen. En er kwam structuur in haar leven met een baby. “Ook nadat ik opgenomen werd voor mijn depressie, vond ik praten nog moeilijk. Maar ik werd er wel rustiger van. En ik kreeg antidepressiva”, vertelt Klasina. Op de afdeling van Klasina waren nog meer vrouwen in dezelfde situatie. “We hadden in die tijd veel contact met elkaar. En ons app-groepje had gelukkig een positieve naam: De Leukste Moeders.”

Klasina’s postnatale depressie

Niet kunnen genieten van je kindje en alleen maar willen slapen. Dat maken alle moeders wel eens mee. Maar als het niet overgaat, heb je misschien een postnatale depressie (postpartumdepressie).

Niet alle postnatale depressies zijn zoals die van Klasina. Iedere vrouw kan andere symptomen van een postnatale depressie hebben.