Foto van een vrouw in haar huis, ze kijkt de camera in en draagt een shirt met 'Atychifoob' erop

Romy over faalangst

Romy heeft last van faalangst. Deze angststoornis heeft zo’n grote invloed op haar leven, dat ze is gestopt met haar studie en in een depressie belandde. Na een periode met intensieve hulp gaat het inmiddels beter met haar.

"Lange tijd heb ik niemand verteld over mijn problemen; ik wilde mijn ouders niet ongerust maken”, vertelt Romy. Tijdens de eerste toetsweek van haar vervolgopleiding had ze geen keuze meer. De faalangst was inmiddels zo groot geworden, dat ze niet meer wist hoe ze ermee om moest gaan. Ze nam haar mentor in vertrouwen. Samen bespraken ze de problemen met Romy’s ouders.

'Ik wist niet meer hoe ik er mee om moest gaan!’

Romy begon met therapie bij een psycholoog, maar die sloeg niet aan. Lange tijd durfde ze daar niets over te zeggen. Ondertussen ontwikkelde haar problemen zich van kwaad tot erger en raakte ze depressief. “Ik wachtte teveel af en kwam niet voor mezelf op. Daardoor kreeg ik in eerste instantie niet de juiste hulp die ik nodig had”, vertelt ze.

Tips van Romy

Als je zelf een angststoornis hebt:

Zorg dat je zelf de regie houdt. Geef je voldoende aan wat je lastig vind. Ik kreeg bij de GGZ niet de hulp die ik nodig had. Als je niet voor jezelf opkomt en op tijd om hulp vraagt, krijg je deze niet.

Je herstel moet je echt zelf doen. Mensen kunnen je helpen, maar je moet zelf de stappen zetten om te veranderen.

Benieuwd hoe je een angststoornis bespreekbaar maakt? Bekijk hier alle tips.

‘We hebben heel veel over onze problemen gepraat'

Romy’s ouders besloten daarom verder te kijken. Ze vonden via Google een kliniek waar ze tien weken lang heenging. “Samen met andere jongeren heb ik een intensieve begeleiding gehad om onder andere mijn angsten te overwinnen. Daarnaast hadden we iedere dag groepssessies. Hier werd vaak besproken over andere stoornissen en situaties waar wij tegen aanlopen in het dagelijkse leven”, vertelt ze. Inmiddels is ze weer thuis en gaat ze wekelijks naar nazorgsessies. “Het gaat zo goed, dat ik het volgende week op eigen kracht mag proberen. Dat vind ik mega spannend!”

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Atychifoob' erin

Romy's atychifobie

Atychifobie ken je misschien als faalangst. Als je hier last van hebt, ben je bang dat een bepaalde taak mislukt, zoals een tentamen maken of presentatie geven. Je bent dan zó zenuwachtig, dat je bijvoorbeeld misselijk bent of niet meer helder kunt nadenken.