Foto van een vrouw met 'Atychifoob' op zijn shirt die in de camera kijkt

Mara over een angststoornis

Mara heeft last van rij-, faal- en verlatingsangst. Op haar dieptepunt stopte ze daardoor met haar studie, had ze problemen op haar werk en bestond het interieur van haar studentenkamer alleen nog maar uit een matras. Spullen die haar deden denken aan het verleden, had ze allemaal weggedaan. Een vriend, inmiddels haar geliefde, hielp haar weer op de rit. Inmiddels heeft ze ook professionele hulp gevonden en gaat het beter met haar.

Alhoewel Mara in haar tienertijd wel eens hulp had gezocht voor haar problemen, duurde het lang voordat ze echt aan de bel trok. Ze wist niet goed waar ze last van had en vond het moeilijk om erover te praten, vertelt ze. “Ik denk dat ik me schaamde. Zo vond ik het absurd dat ik geen keuze durfde te maken in de supermarkt. Andere mensen konden dat wel, dus waarom had ik er zoveel moeite mee?”

‘De angst had de regie overgenomen’

Alhoewel Mara eigenlijk hulp nodig had, stelde ze daarom lange tijd andere prioriteiten.. “Ik ging constant maar door; zo ben ik opgevoed. Nadat ik door mijn angsten met mijn studie stopte, wilde ik niet terug naar mijn ouderlijkhuis. Daarom zocht ik een baan en focuste ik me daar volledig op. Ik dacht dat ik nergens last van zou hebben als ik keihard zou werken. Dat hielp natuurlijk niet. Ik zag niet in dat mijn angststoornissen de regie over mijn leven hadden genomen”, vertelt ze.

Tips van Mara

Als je zelf een angststoornis hebt:

Praat met iemand die dichtbij je staat. Vertel waar je last van hebt. Maak je daarbij geen zorgen; je bent niet de enige die ergens last van heeft.”

Als angst volledig de regie over je leven heeft overgenomen, probeer deze dan terug te pakken. De hulp is er, maar je moet hem wel zelf zoeken.

Zoek niet alleen uit waar je angst vandaan komt, maar leer ook om ermee om te gaan. Natuurlijk is de oorzaak van je angststoornis kennen belangrijk. Toch lost dat niet altijd alles op. Ga daarom na wie of wat je nodig hebt om met je angsten om te leren gaan.

Benieuwd hoe je een angststoornis bespreekbaar maakt? Bekijk hier alle tips.

'Hopelijk heb ik binnenkort weer regie over mijn eigen leven'

Mara zocht hulp bij een hypnotherapeut, die haar de eerste handvatten aanreikte om haar leven op de rails te krijgen. De hulpverleners waarnaar de huisarts haar in eerste instantie verwees, waren geen goede match. Om toch hulp voor de lange termijn te krijgen, mailde ze daarom een psychotherapeut waar ze vroeger al eens mee had afgesproken.

Alhoewel deze aan de andere kant van het land woont, besloot hij om Mara toch te hulp te schieten. De twee spraken halverwege de reis af voor therapie. “Samen met hem heb en een andere therapeut heb ik intensief aan mijn problemen gewerkt. Inmiddels gaat het een stuk beter met mij. Ik kan gemakkelijk een keuze maken in de supermarkt en kan zelfs een presentatie geven voor mijn klas. Inmiddels loop ik bij een psycholoog in de buurt voor het laatste gedeelte van het traject… Hopelijk kan ik binnenkort de regie over mijn leven weer in eigen hand nemen.”

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Atychifoob' erin

Mara's atychifobie

Atychifobie ken je misschien als faalangst. Als je hier last van hebt, ben je bang dat een bepaalde taak mislukt, zoals een tentamen maken of presentatie geven. Je bent dan zó zenuwachtig, dat je bijvoorbeeld misselijk bent of niet meer helder kunt nadenken.