Foto van een vrouw in haar keuken, ze kijkt weg van de camera en draagt een shirt met de tekst 'isolofoob' erop

Bente over verlatingsangst

Bente is bang dat ze de rest van haar leven alleen blijft. Haar laatste relatie werd verbroken omdat ze te beknellend was voor haar partner. De keer daarvoor was ze zo bang om verlaten te worden, dat ze uit zelfbescherming zelf vertrok. Inmiddels krijgt Bente hulp om met haar verlatingsangst om te gaan.

Toen Bente merkte dat het de verkeerde kant op ging, vroeg ze bij de praktijkondersteuner van de huisarts om hulp. "Ik had op internet al veel gelezen over de symptomen van verlatingsangst. Uiteindelijk kwam ik samen met de ondersteuner tot de conclusie dat ik daar ook last van heb", vertelt ze. Alhoewel ze het in het begin niet leuk vond om een label opgeplakt te krijgen, was het ook een opluchting. "Eindelijk wist ik waar ik al die tijd last van had."

Tips van Bente

Als je iemand met een angststoornis kent:

Als je ook iemand kent met een angststoornis, praat er dan over en doe dat onvoorwaardelijk. Mijn vorige vriend zei dat ik altijd alles met hem kon bespreken, maar in de praktijk vond hij het toch lastig om er over te praten. 

Oefen niet teveel druk uit op de ander om te praten. Soms is het fijn om de ruimte te krijgen om jezelf even ellendig te voelen.

Als je zelf een angststoornis hebt:

Zoek naar de kern van je probleem. Het is super lastig en kan pijnlijk zijn, maar het is erg belangrijk.

Benieuwd hoe je een angststoornis bespreekbaar maakt? Bekijk hier alle tips.

‘Ik heb een hechte vriendengroep met wie ik altijd kan praten’

Haar vrienden weten dat ze verlatingsangst heeft: "ik kan het me erg aantrekken als ze een afspraak afzeggen, maar sinds ik ze heb verteld over mijn verlatingsangst houden ze daar rekening mee. Dan sturen sommigen even een berichtje om te checken of ik oké ben." Inmiddels heeft ze therapeutische sessies met een psycholoog en ze gaat ook EMDR-therapie volgen. Bente: "Hopelijk helpt me dat mijn trauma’s te verwerken. Ik hoop dat ik uiteindelijk opnieuw een relatie kan aangaan. Het lijkt me heel fijn om weer ‘s avonds in bed met iemand de dag door te nemen."

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Isolofoob' erin

Bente's isolofobie

Bang zijn dat je partner je bedriegt of je vrienden je in de steek laten. Als je isolofobie hebt, verlatingsangst, pieker je hier veel over. Ook als er eigenlijk geen reden is. Je kunt dan last hebben van jaloezie, nachtmerries en hebt veel bevestiging nodig.