Zo vind je hulp bij een angststoornis of een (postnatale) depressie

Een angststoornis of depressie zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Toch is het belangrijk om de signalen ervan serieus te nemen. Professionele hulp kan daarbij helpen. De huisarts en de mensen achter deze stichtingen weten meer over wat er aan de hand is. Ze kunnen je helpen oriënteren en je doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog of een therapeut.

Heb je gedachten aan zelfmoord en direct hulp nodig? Je kunt 24/7 bellen naar 0900-0113 of chatten via www.113.nl. Dat is het online platform voor zelfmoordpreventie. Je kan je ook aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.

Meer informatie of voorbereiden huisartsbezoek

Bij langdurige klachten is het verstandig eens met de huisarts te praten. De huisarts kan een onderzoek voor je regelen of je doorverwijzen. Op Thuisarts.nl vind je informatie over angststoornissen en informatie over (postnatale) depressies. Dat kan je helpen als je:

 • je afvraagt wanneer je naar de huisarts moet gaan;
 • je wilt voorbereiden op een gesprek met je huisarts;
 • op zoek bent naar meer informatie.

Hulp van de huisarts

De huisarts heeft een lijst met doorverwijsadressen van psychologen en instellingen. Hiermee kan hij je snel de juiste soort hulp bieden, op de juiste plaats en door de juiste hulpverlener. De huisarts kan een screening laten doen en een kortdurende begeleiding door de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).  De huisarts kan ook meteen kiezen voor een doorverwijsadvies naar de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ.

Online zelfhulp bij een angststoornis, depressie of postnatale depressie

Wil je direct zelf aan de slag met je angststoornis of (postnatale) depressie? Op internet zijn verschillende websites en apps om te leren omgaan met je angst- of depressieklachten. Of je kunt de online zelfhulp als aanvulling op een behandeling gebruiken.

Bellen, mailen of chatten met hulpverleners

 • Bellen met ervaringsdeskundigen bij de ADF stichting
  Bij ADF stichting kun je je hart luchten over je angst, dwang of fobie. En vragen stellen aan ervaringsdeskundigen. Zij kunnen doorverwijzen naar gespecialiseerde therapeuten. Ze zijn telefonisch bereikbaar, maar je kunt ook langskomen. Daarnaast organiseert de stichting bijeenkomsten voor lotgenoten en trainingen. Bel naar 0343-753 009 om direct iemand te spreken.
  De ADF stichting is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 14.00 uur.
 • Bellen met professionals van MIND Korrelatie
  MIND Korrelatie biedt anoniem professionele hulp. Er zitten psychologen en maatschappelijk werkers voor je klaar die naar je luisteren, je adviseren en je doorverwijzen naar passende hulp als dat nodig is. Bel op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur 0900-1450 (€ 0,15 per minuut).
 • Bellen of chatten met vrijwilligers van De Luisterlijn
  Voor een luisterend oor en een goed gesprek kun je anoniem, dag en nacht en alle dagen van het jaar bij De Luisterlijn terecht via 0900-0767 (normale beltarief) of via diverse lokale nummers die op de website staan vermeld. Chatten en mailen gaat via de website van De Luisterlijn. De vrijwilligers zitten klaar voor een gesprek, ook 's nachts. Zij hebben een speciale training gehad en krijgen professionele begeleiding.
 • In contact komen met lotgenoten via de Depressievereniging
  Via de Depressievereniging kun je in contact komen met lotgenoten. Bijvoorbeeld via supportgroepen bij jou in de buurt. Er is ook de online community Depressie Connect, een forum voor mensen met een depressie of hun naasten.
 • Informatie en chatten voor jongeren van 16-26 jaar op Kopstoring.nl
  Kopstoring.nl is een website voor jongeren van 16-26 jaar van ouders met psychische of verslavingsproblematiek. Er is een cursus, mogelijkheid tot chatten, tips en informatie, en nog veel meer. En gratis!