Werkgevers

Bang om erover te praten

Burn-out, depressie of een angststoornis: 43 procent van de mensen krijgt ooit een psychische aandoening. Ook veel werkgevers hebben mensen in dienst met psychische klachten. Vaak weten ze dat niet. Medewerkers durven het niet te vertellen. Ze zijn bang voor een negatief stempel. Helaas is die angst vaak terecht. Toch heeft openheid ook voordelen. Iemand kan dan meer zichzelf zijn en ook om ondersteuning vragen.

Het is in het belang van de werknemer en werkgever dat personeel het naar z`n zin heeft op de werkvloer. Als werknemers met plezier naar hun werk gaan, kan dat ziekteverzuim tegengaan. Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers €3,1 miljard per jaar. Het is ook belangrijk, omdat ziekteverzuim door stress heel schadelijk is voor werknemers. 

Het gesprek aangaan op de werkvloer helpt om je fijn te voelen in je baan en dat zorgt er weer voor dat je minder uitvalt. Leidinggevenden weten niet altijd hoe ze zo’n gesprek moeten voeren. Soms vragen ze daarom niks. Of ze nemen aan dat iemand uitdagende opdrachten niet aankan. Dat hoeft niet zo te zijn. Iemand kan er juist meer werkplezier door krijgen. Daarom wil je wel met elkaar praten. Niet over de psychische klacht, maar over wat nodig is om het werk goed te kunnen doen. En waar iemand blij van wordt. Hier vind je tips en goede voorbeelden.

Ontdek wat jij als werkgever kan doen

Inspiratieverhalen

Podcasts over psychische klachten op de werkvloer