Meer lezen over angststoornissen

Anthropofobie, emetofobie of agorafobie: wat betekenen die moeilijke Latijnse woorden eigenlijk? In deze lijst hebben we een aantal angststoornissen voor je op een rij gezet. Wil je verder lezen over een bepaalde stoornis? Klik dan op de linkjes eronder.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Agorafoob' erin

Agorafobie en paniekstoornis

Agorafobie ken je misschien als pleinvrees. Als je hier last van hebt, vermijd je plekken als drukke winkels of openbaar vervoer omdat die voor een paniekaanval kunnen zorgen. Tijdens zo’n aanval kun je plotseling erg bang zijn, zweten en hartkloppingen hebben. Het kan zelfs voelen alsof je een hartaanval hebt.

Heb je een paniekstoornis? Dan kunnen meer situaties tot een paniekaanval leiden. Bijvoorbeeld boodschappen halen in de supermarkt of een moeilijk gesprek op je werk.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Anxietas' erin

Anxietas

Of het nu gaat om je eigen veiligheid of gezondheid, of om die van een ander: als je last hebt van anxietas ben je erg bezorgd en angstig over alles wat mis kan gaan. Je kunt dan nachtenlang piekeren over iets. Daarom heet ook wel een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Anthropofoob' erin

Anthropofobie

Als je last hebt van anthropofobie lijk je erg verlegen. Door deze sociale angststoornis kun je bang zijn dat anderen je raar vinden. Je kunt zelfs bang zijn voor je eigen reacties in sociale situaties, zoals blozen of trillen. Hierdoor probeer je deze situaties zo veel mogelijk te vermijden.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Atychifoob' erin

Atychifobie

Atychifobie ken je misschien als faalangst. Als je hier last van hebt, ben je bang dat een bepaalde taak mislukt, zoals een tentamen maken of presentatie geven. Je bent dan zó zenuwachtig, dat je bijvoorbeeld misselijk bent of niet meer helder kunt nadenken.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Claustrofoob' erin

Claustrofobie

Een lift, een kleine kamer of drukke trein: als je last hebt van claustrofobie ben je bang om vast te zitten in een ruimte. Het idee dat er iets gebeurt en dat jij niet weg kan, maakt je angstig. Je kunt bijvoorbeeld gaan hyperventileren of hartkloppingen krijgen.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Siderodromofoob' erin

Siderodromofobie

Siderodromofobie betekent treinvrees. Je kunt bang zijn voor de trein zelf, bijvoorbeeld als je de sterke wind van een trein langs het perron voelt. En je kunt bang zijn voor treinreizen: opgesloten zitten, vreemde mensen om je heen, de mogelijkheid van een ongeluk… Treinvrees kan zich uiten in zweten, hyperventileren en duizeligheid.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Isolofoob' erin

Isolofobie

Bang zijn dat je partner je bedriegt of je vrienden je in de steek laten. Als je isolofobie hebt, verlatingsangst, pieker je hier veel over. Ook als er eigenlijk geen reden is. Je kunt dan last hebben van jaloezie, nachtmerries en hebt veel bevestiging nodig.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Acrofoob' erin

Acrofobie

Bijna iedereen vindt het spannend om vanaf een hoge plek naar beneden te kijken. Bij mensen met acrofobie, hoogtevrees, is die spanning heel intens. Zij beginnen bijvoorbeeld te zweten, te trillen of ze krijgen last van hartkloppingen.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Aviofoob' erin

Aviofobie

Als je aviofobie hebt, ben je bang om te vliegen. Je probeert vliegen te vermijden. Moet je toch een vliegtuig in? Dan krijg je last van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zweten of een paniekaanval.

Illustratie van een geborduurde spreekwolk met het woord 'Emetofoob' erin

Emetofobie

Iedereen vindt overgeven vervelend, maar als je emetofobie hebt, ben je er bang voor. Bang om te zien dat iemand anders overgeeft of dat jij zelf moet overgeven. Je probeert de kans op overgeven te vermijden, bijvoorbeeld door anders te eten of erg veel op hygiëne te letten.