Geertje over postnatale depressie

Na haar tweede bevalling voelde Geertje zich in een zwart gat glijden. Ze had opnieuw een postnatale depressie (ook wel postpartum depressie genoemd), zei haar huisarts. En met die diagnose was Geertje eigenlijk wel blij. Want ze kreeg daarmee erkenning voor haar klachten. En daarmee kon ze, met hulp van een psycholoog en medicijnen, werken aan haar herstel.

Mijn toestand leek wel logisch

De eerste dochter van Geertje was een huilbaby. Geertje was daardoor erg moe en gevoelig. En was het voor haarzelf wel logisch dat ze zich niet zo blij voelde. Haar omgeving merkte daar niet zoveel van. Geertje: “Ik voelde geen liefde voor mijn pasgeboren kind. En ik was niet langer een leuke vrouw voor mijn man.” Na 8 maanden kreeg Geertje de diagnose: postpartumdepressie (ook wel postnatale depressie genoemd).

Een foto van een blonde vrouw met kort haar en een blauwe bril die tegen een boom staat en lacht met een lichtblauw spreekwolkje in de linkeronderhoek en de witte tekst 'Hey'
Beeld: ©Jolanda Siemonsma

Gesprekken en medicijnen

“Voor mijn gevoel was ik goed hersteld van de eerste depressie toen ik opnieuw zwanger werd”, zegt Geertje. “Maar ik wist niet dat de depressie na een volgende bevalling vaak groter is.” Dit keer was het meteen na de bevalling duidelijk dat het niet goed ging. Na 7 weken kreeg Geertje de diagnose en daar was ze wel blij mee: “Ik was dus niet gek. Mijn hormonen waren na de bevalling uit evenwicht. Uiteindelijk hebben medicijnen met hormonen mij goed geholpen.”

Tips van Geertje

Als je denkt dat je ook een postnatale depressie (postpartum depressie, PPD) hebt:

“Verwijt jezelf niets. Je hormonen zijn door de bevalling uit balans geraakt.  Soms helpt een aanpak met hormonen om dat te herstellen.”

Als een pas bevallen vrouw in je omgeving eerder een postnatale depressie gehad heeft, let dan extra goed op:

“De depressie na een volgende bevalling is vaak groter. Let daarom extra goed op bij vrouwen die al ooit een depressie gehad hebben”

'Mijn kinderen weten dat mama ziek was na de geboorte’

Geertje vindt het belangrijk dat vrouwen durven praten met hun huisarts en verloskundige. Samen met haar man heeft ze meegewerkt aan een televisiedocumentaire over het effect van een postnatale depressie op een gezin. En ze heeft het ook aan haar kinderen verteld: “Mijn kinderen weten dat mama ziek was na de geboorte en dat het niet door hen kwam.” Ze hoopt dat er meer bewustwording en aandacht voor postnatale depressies komt. En dat daardoor onnodig leed voorkomen kan worden.

Geertjes postnatale depressie

Ook als je al eerder bevallen bent, kun je een postnatale depressie (postpartumdepressie) krijgen. Of pas als je stopt met borstvoeding geven. Dat komt doordat je hormonen uit balans raken.  Ga erover in gesprek met je huisarts.

Niet alle postnatale depressies zijn zoals die van Geertje. Iedereen kan andere symptomen van een postnatale depressie hebben.

Vanuit de deuropening zie je een gezin aan tafel zitten voor het avondeten: moeder, een tienerzoon en vader. De moeder en zoon kijken bezorgd naar de vader, de zoon heeft zijn liefdevol hand op zijn vaders hand.

Wil jij ook net als Geertje het gesprek aangaan over psychische klachten?

Bekijk dan de gesprekstips

Een foto van een vrouw met lang bruin haar en een pony die op de stoep zit voor een winkel met in de linkeronderhoek een spreekwolkje met de witte letter 'HEY'.

‘Slaapgebrek hoort erbij, paniekaanvallen niet.’

Jennie over postnatale depressie

Geel spreekwolkje met de tekst 'stemmingsstoornissen en depressies' in witte letters

Alles over stemmingsstoornissen en depressies

Lees meer over de aandoening en signalen