Ferdy over depressie

Drie jaar geleden ging Ferdy (23) studeren en op kamers in Utrecht. Het moest een groot avontuur worden, maar hij kreeg een heftige depressie. Bij zijn bijbaantje in een woonwarenhuis kan hij er met collega Kalien goed over praten. Maar dat geldt niet voor al zijn collega’s … 

Kalien: “Net na je depressieve periode werden wij collega’s. Het klikte direct. Al snel voelde ik dat je te maken had met depressieve gevoelens. Hoe? Door bepaalde opmerkingen en bepaald gedrag. Zo kon je soms wat stiller zijn, terwijl je zeker van een babbeltje houdt. Dit herkende ik omdat ik in het verleden zelf ook last had van somberheid.”

Ferdy: “In gesprekken die we hadden, kwam steeds meer diepgang. Dat gebeurde terloops en voelde prettig. We konden ons ei bij elkaar kwijt. En nog steeds. Niet alleen over leuke dingen, maar ook over zaken waarmee we worstelen.” 

Vast in eigen gedachten

Ferdy doet veel aan zelfreflectie. In andere woorden, bewust stilstaan bij zichzelf. “Hoe voelde ik mij gisteren? Hoe voel ik mij vandaag? Wat heb ik gedaan om mij beter te voelen? Dit soort gesprekken met mijzelf zijn waardevol, maar kunnen mij ook gek maken. Ik zit dan zó vast in m’n gedachten. Vooral als het gaat over relatieproblemen of stress voor school en stage. Praten met jou helpt in zulke situaties.”

Kalien: “Als we elkaar dan zien op werk, laat ik je vooral je verhaal doen. Ik luister en sla het op. Soms stel ik een vraag, zoals ‘Wat voel je hierbij?’ of ‘Heb je een idee wat je kan helpen?’. Zo probeer ik je op andere gedachten te brengen. Maar ik probeer je niet te veranderen.” 

Ferdy: “Interessant dat je dat zegt. Vaak denken mensen dat ze mij moeten troosten of helpen. Maar dat hoeft helemaal niet. Juist het luisteren is belangrijk.”

Kalien: “Dat denk ik ook. En zelfs stiltes zijn oké. Zolang je maar laat weten dat je er voor iemand bent.”

Lockdown

Door de lockdown is het woonwarenhuis waar Kalien en Ferdy werken tijdelijk niet open voor bezoekers. Kalien: “Dat maakt praten onder werktijd nu makkelijk. Normaal gesproken is dat wel anders. Dan moet je ook aandacht geven aan klanten.”

Ferdy: “Ik houd trouwens altijd rekening met onze collega’s. Want niet alles wat ik met jou deel, hoeven anderen te weten. Als truc gebruik ik soms synoniemen. Zo voorkom ik dat onze collega’s alle details meekrijgen of zich ermee gaan bemoeien.”

Delen helpt

Zowel Ferdy als Kalien zijn ervan overtuigd dat het delen van je psychische kwetsbaarheid helpt. Kalien: “Het brengt rust. Ieder mens maakt dingen mee die impact hebben. Die hoef je niet voor je te houden. En praat je liever niet? Dan kun je je gevoelens ook opschrijven. Dat is ook een vorm van delen.”

Ferdy: “Bedenk altijd wat goed is voor je eigen welbevinden. Waar heb jij behoefte aan? Praten, schrijven, een brief sturen, drie rondjes om de auto lopen … Het is allemaal oké. Dat mensen raar opkijken van iets, is niet belangrijk. Als het jou maar helpt.” 

Vanuit de deuropening zie je een gezin aan tafel zitten voor het avondeten: moeder, een tienerzoon en vader. De moeder en zoon kijken bezorgd naar de vader, de zoon heeft zijn liefdevol hand op zijn vaders hand.

Wil jij ook net als Ferdy en Kalien het gesprek aangaan over psychische klachten?

Bekijk dan de gesprekstips

Man met een zwart shirt met de tekst 'Acrofoob' erop staat in een tuinrijke omgeving

‘Ik dacht: psychische klachten? Bij mij? No way!’

Dylan over paniekaanvallen

Geel spreekwolkje met de tekst 'stemmingsstoornissen en depressies' in witte letters

Alles over stemmingsstoornissen en depressies

Lees meer over de aandoening en signalen