Vanuit de deuropening zie je vanaf achteren twee jonge vrouwen op bed zitten in een studentenkamer. Aan haar houding is te zien dat de vrouw rechts niet goed in haar vel zit. De andere vrouw strijkt met haar hand over het haar van vriendin, haar uitdrukking en gebaar zeggen dat het allemaal wel goed is.

Psychische aandoeningen

Als je een psychische aandoening hebt, betekent dat niet altijd dat je daar elke dag last van hebt. Sommige mensen hebben weinig klachten, bijvoorbeeld omdat ze de dingen waar ze gevoelig voor zijn, kunnen ontwijken. Andere mensen hebben een aandoening die hun hele leven beheerst. 

Klik op een aandoening om meer te weten te komen over soorten en symptomen of ontdek de verhalen van mensen die met elkaar praten over een psychische aandoening.

Als iemand psychische klachten heeft en hulp zoekt, kan de hulpverlener een diagnose geven. De hulpverlener stelt dan een bepaalde aandoening vast, zoals depressie of ADHD. Deze diagnose kan voelen als een 'label', alsof iemand in een hokje wordt geplaatst. Maar het kan ook zorgen voor een gevoel van opluchting, omdat eindelijk duidelijk is wat er aan de hand is. En omdat je met een diagnose gerichter naar hulp of lotgenoten kunt zoeken. Om er voor elkaar te zijn, hoef je niet te begrijpen welke diagnose iemand precies heeft. Het is belangrijker dat je begrip hebt voor de klachten waar iemand in het dagelijks leven last van heeft.