Foto van een rij zwarte t-shirts met daarop de Latijnse namen van verschillende angststoornissen

Meer lezen over angststoornissen

Hoogtevrees, faalangst of een piekerstoornis. Misschien klinkt het niet zo heftig, maar elke angststoornis kan ernstige klachten geven waardoor je dagelijkse leven er anders uitziet dan dat van mensen zonder stoornis. In deze lijst vind je de 10 meest voorkomende angststoornissen.

Sociale fobie

Als je last hebt van sociale fobie lijk je erg verlegen. Door deze angststoornis kun je bang zijn dat anderen je raar vinden. Je kunt zelfs bang zijn voor je eigen reacties in sociale situaties, zoals blozen of trillen. Hierdoor probeer je deze situaties zo veel mogelijk te vermijden.

Lees meer over sociale fobie via de ADF stichting of MIND.

Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)

Of het nu gaat om je eigen veiligheid of gezondheid, of om die van een ander: als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis ben je erg bezorgd en angstig over alles wat mis kan gaan. Je kunt dan nachtenlang piekeren over iets. Daarom heet ook wel een piekerstoornis.

Lees meer over piekerstoornis via de ADF stichting of MIND.

Paniekstoornis

Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en zelfs een paniekaanval leiden. Je durft bijvoorbeeld geen boodschappen te halen in de supermarkt of bent erg bang voor een gesprek op je werk.

Lees meer over paniekstoornis via MIND.

Pleinvrees (agorafobie)

Als je last hebt van pleinvrees, vermijd je plekken als drukke winkels of openbaar vervoer omdat die voor een paniekaanval kunnen zorgen. Tijdens zo’n aanval kun je plotseling erg bang zijn, zweten en hartkloppingen hebben. Het kan zelfs voelen alsof je een hartaanval hebt.

Lees meer over pleinvrees via de ADF stichting of MIND.

Faalangst (atychifobie)

Atychifobie ken je misschien als faalangst. Als je hier last van hebt, ben je bang dat een bepaalde taak mislukt, zoals een tentamen maken of presentatie geven. Je bent dan zó zenuwachtig, dat je bijvoorbeeld misselijk bent of niet meer helder kunt nadenken.

Lees meer over faalangst via de ADF stichting of MIND.

Claustrofobie

Een lift, een kleine kamer of drukke trein: als je last hebt van claustrofobie ben je bang om vast te zitten in een ruimte. Het idee dat er iets gebeurt en dat jij niet weg kan, maakt je angstig. Je kunt bijvoorbeeld gaan hyperventileren of hartkloppingen krijgen.

Lees meer over claustrofobie via de ADF Stichting of MIND.

Hoogtevrees (acrofobie)

Bijna iedereen vindt het spannend om vanaf een hoge plek naar beneden te kijken. Bij mensen met acrofobie, hoogtevrees, is die spanning heel intens. Zij beginnen bijvoorbeeld te zweten, te trillen of ze krijgen last van hartkloppingen.

Lees meer over hoogtevrees via de ADF stichting of MIND.

Verlatingsangst (isolofobie)

Bang zijn dat je partner je bedriegt of je vrienden je in de steek laten. Als je isolofobie hebt, verlatingsangst, pieker je hier veel over. Ook als er eigenlijk geen reden is. Je kunt dan last hebben van jaloezie, nachtmerries en hebt veel bevestiging nodig.

Lees meer over verlatingsangst via de ADF Stichting.

Vliegangst (aviofobie)

Als je aviofobie hebt, ben je bang om te vliegen en probeer je vliegen te vermijden. Moet je toch een vliegtuig in? Dan krijg je last van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zweten of een paniekaanval.

Lees meer over vliegangst via de ADF stichting of MIND.

Overgeefangst (emetofobie)

Iedereen vindt overgeven vervelend, maar als je emetofobie hebt, ben je er bang voor. Bang om te zien dat iemand anders overgeeft of dat jij zelf moet overgeven. Je probeert de kans op overgeven te vermijden, bijvoorbeeld door anders te eten of erg veel op hygiëne te letten.

Lees meer over emetofobie via de ADF Stichting of MIND.

Heb jij vooroordelen over jezelf?

Een angststoornis brengt vooroordelen met zich mee. Mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een angststoornis bepaalde dingen niet goed kan. Wanneer iemand met een angststoornis last heeft van 'zelfstigma', gelooft hij of zij zelf ook in die vooroordelen. Met de zelfstigma test van Samen Sterk zonder Stigma ontdek jij of je hier last van hebt.

Zo vind je hulp

Zo vind je hulp bij een angststoornis

Neem de signalen van een angststoornis serieus. Je kunt ermee naar je huisarts gaan of bellen of chatten met hulpverleners. Wil je een beeld krijgen van hoe erg je klachten zijn? Bekijk dan welke vormen van online zelfhulp bij een angststoornis er zijn.