Op het werk vertellen wat je ‘s nachts wakker houdt? Liever niet.

Veertig procent van de leidinggevenden weet niet hoe ze een werknemer met psychische problemen – zoals burn-out, depressie of angststoornis – kunnen ondersteunen. Eén op de vijf werkgevers vindt het lastig om dit bespreekbaar te maken. Voor Jessica Scholtens (41, HR-consultant bij IT-bedrijf Telindus) is het belangrijk dat werknemers de beste versie van zichzelf kunnen zijn. “Bij Telindus hebben we people managers die elke acht weken een gesprek met de werknemer hebben.”

People managers

“Onze visie is dat we als werkgever en werknemer samen verantwoordelijkheid moeten nemen voor vitaliteit en welzijn”, zegt Jessica Scholtens. “Zodat we energiek ons werk kunnen uitvoeren en met passie.” Sinds anderhalf jaar heeft Telindus people managers in dienst die er speciaal voor de werknemer zijn. “Elke acht weken is er een gesprek. Het gaat dan over ontwikkeling, maar ook over de psychische gezondheid. Hoe gaat het met de werknemer?”

Stressfactoren

Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van alle Nederlanders in zijn of haar leven een psychische aandoening krijgt. “Een kwart van de werknemers durft dit niet bespreekbaar te maken met de werkgever uit angst voor een negatief effect op de carrière”, zegt Evelien Brouwers, hoogleraar Psychische Gezondheid & Werk aan Tilburg University. En dat terwijl het volgens de hoogleraar in ieders belang is dat de werknemer aan het werk gaat en blijft. “Werkgevers kunnen preventief veel doen om uitval te voorkomen. ‘Wie betaalt, bepaalt’, is al lang niet meer van deze tijd. Periodieke gesprekken met werknemers zijn uitermate belangrijk. Wat is voor de werknemer echt belangrijk en waardevol om zich goed te voelen op het werk? En waar krijgt de werknemer juist stress van? Neem dat serieus en ga het gesprek aan. Daarmee voorkom je al veel klachten.”

Voorkomen beter dan genezen

Scholtens: “Zodra de people manager merkt dat het niet goed gaat met een werknemer – hij of zij zit bijvoorbeeld tegen een burn-out aan of heeft moeite met timemanagement – dan willen we dit preventief voor zijn. We bieden workshops aan op het gebied van vitaliteit, werk-privé balans, thuiswerken en gezondheid. Ook werken we samen met een externe coach. Of als een werknemer bijvoorbeeld een naaste heeft verloren dan bestaat de mogelijkheid om gesprekken te voeren met een rouwconsulente. Alles gaat in overleg met de werknemer en eventueel de bedrijfsarts.”

Oprechte interesse

“Een veilige werkomgeving is van cruciaal belang voor het mentale welzijn van werknemers”, legt Brouwers uit. “Ook als de werknemer is uitgevallen.” Of mensen met gezondheidsaandoeningen wel of niet kunnen blijven werken – voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid - hangt volgens de hoogleraar sterk af van hoe de werkomgeving ermee omgaat. “Toon oprechte interesse en vraag wat hij of zij nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Vaak weten werknemers dat zelf het beste.”

Scholtens krijgt veel positieve feedback vanuit de werkvloer. “De people managers zijn een succes. Werknemers ervaren het als heel prettig dat zij naast hun ontwikkeling ook gecoacht worden. Er ontstaat meer verbinding tussen werkgever en werknemer waardoor de drempel lager wordt om psychische problemen bespreekbaar te maken.”

Bron: NU.nl

Wat kun je als werkgever doen? Lees hier de tips en adviezen op de werkvloer.