“Psychische problemen bespreekbaar maken hoort bij goed werkgeverschap.”

Veertig procent van de leidinggevenden weet niet hoe ze een werknemer met psychische problemen – zoals burn-out, depressie of angststoornis – kunnen ondersteunen. Eén op de vijf werkgevers vindt het lastig om dit bespreekbaar te maken. Sander Klaver (45, directeur/eigenaar HKliving) zorgt bewust voor een veilig werkklimaat. “Werknemers moeten naar je toe durven komen.”

Stel je niet aan

“Als werkgever is er één grote valkuil”, zegt Sander Klaver. “En dat is tegen je medewerkers zeggen: ‘Kom op, je voelt je binnenkort vast beter!’ Daar help je iemand niet mee, want dat zegt de werknemer vaak al tegen zichzelf.” Volgens de directeur/eigenaar van HKliving leggen werknemers de lat doorgaans erg hoog voor zichzelf. “Mensen gaan helemaal voor het werk. Dat is voor een werkgever natuurlijk fijn, maar zodra ze klachten krijgen – zeker als die psychisch van aard zijn – dan zijn werknemers ook de eersten die tegen zichzelf zeggen: stel je niet zo aan. En dat terwijl van aanstellen natuurlijk helemaal geen sprake is.”

Corona-effect

Met name vorig jaar kreeg een aantal medewerkers van Klaver mentale klachten. “In coronatijd werd er veel thuisgewerkt. Werknemers die alleen wonen, zonder gezin, misten afleiding en een uitlaatklep. Er was geen balans. Voor sommigen resulteerde dat in klachten van overspannenheid en burn-out.” Klaver zelf had er als werkgever minder zicht op. “Als iemand kortaf reageert bij het koffiezetapparaat dan vraag je of het wel goed gaat. Maar door het thuiswerken, zag ik het niet.”

Voorkom klachten

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 43 procent van alle Nederlanders in zijn of haar leven een psychische aandoening krijgt. “Een kwart van de werknemers durft dit niet bespreekbaar te maken met de werkgever uit angst voor een negatief effect op de carrière”, zegt Evelien Brouwers, hoogleraar Psychische Gezondheid & Werk aan Tilburg University. En dat terwijl het volgens de hoogleraar in ieders belang is dat de werknemer aan het werk gaat en blijft. “Werkgevers kunnen preventief veel doen om uitval te voorkomen. ‘Wie betaalt, bepaalt’, is al lang niet meer van deze tijd. Periodieke gesprekken met werknemers zijn uitermate belangrijk. Wat is voor de werknemer echt belangrijk en waardevol om zich goed te voelen op het werk? En waar krijgt de werknemer juist stress van? Neem dat serieus en ga het gesprek aan. Daarmee voorkom je al veel klachten.”

Houding werkgever cruciaal

Of mensen met gezondheidsaandoeningen wel of niet kunnen blijven werken – voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid - hangt volgens de hoogleraar sterk af van hoe de werkomgeving ermee omgaat. “Is deze bereid om mensen te steunen in wat voor hen nodig en belangrijk is? Werkaanpassingen en steun kan veel ziekteverzuim voorkomen.” Ook als de werknemer is uitgevallen, is de houding van de werkgever cruciaal. “Toon oprechte interesse en vraag wat hij of zij nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Vaak weten werknemers dat zelf het beste.”

Goed luisteren

Klaver: “Het hoort naar mijn mening bij goed werkgeverschap om dit soort dingen bespreekbaar te maken. Ik heb de indruk dat hulpverleners al snel zeggen: blijf maar een half jaar thuis. Niet veel mensen worden daar echter gelukkig van. ‘Wat kunnen wij doen om jou te helpen?’ vraag ik daarom aan mijn werknemers. Soms is dat aanpassing van werk, maar iemand kan ook aangeven deskundige hulp te willen. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor een werknemer die vastliep na het verlies van haar partner een consultant rouwbegeleiding ingeschakeld. Een andere werknemer, die een burn-out had, hebben we gekoppeld aan een coach.” Iedereen is uniek, benadrukt Klaver. “Het begint vaak bij luisteren.”

Bron: AD.nl.

Wat kun je als werkgever doen? Lees hier de tips en adviezen op de werkvloer.