Je kunt niet zien wat er zich in iemands hoofd afspeelt. Als je signalen krijgt dat er mentale problemen zijn, is het belangrijk deze serieus te nemen. Bij jezelf en bij een ander. Wat kan je doen en waar kan je terecht?
Apps voor betere mentale gezondheid
Wil je beter slapen? Of je minder down voelen? Soms kan een app je helpen. Op www.ggzappwijzer.nl van MIND en de Nederlandse GGZ, staan meer dan 50 apps voor een betere mentale gezondheid.
Vraag hulp aan je huisarts
Weet je niet precies waar je hulp moet zoeken? De huisarts kan je doorverwijzen. Ga naar je huisarts of kijk op Thuisarts.nl wat de huisarts voor jou kan doen.
Psycholoog of psychiater die bij je past
Wil je met een psycholoog praten of verwijst de huisarts je door? Ga op de website Kiezen in de ggz op zoek naar een psycholoog of psychiater bij jou in de buurt. De website geeft informatie over wat voor hulp je kan krijgen, vergoedingen en wachttijd. Moet je wachten tot je er terecht kunt? Lees op de website van MIND wat je dan kunt doen.
Organisaties die je verder helpen bij mentale klachten
Met advies, of door een luisterend oor te bieden. Ook vind je verschillende hulporganisaties op de website van Jongeren Hulp Online.
De Kindertelefoon is er voor alles wat je bezighoudt: als het thuis niet zo lekker gaat, je je zorgen maakt over school, over vriendschap of liefde. Je kunt elke dag bellen via 0800-0432, van 11.00 tot 21.00 uur.
'Alles Oké?' biedt support aan iedereen tussen de 18 en 24 jaar als het even niet zo lekker gaat. Je kunt gratis en anoniem chatten met een getrainde vrijwilliger of bellen via 0800-0450. Elke dag tussen 14:00 en 22:00 uur.
Jongeren tussen de 12 en 25 die ergens mee zitten en daarover willen praten, kunnen terecht bij Ease.nl. Maandag tot en met donderdag van 15.00 - 18.00 uur via 043-2058106 of 06–82410040 (ook via Whatsapp, Facebook en Instagram).
Even somber? Of depressief? Het Trimbos-instituut biedt via Mentaalvitaal.nl een Depressietest aan. Zo kun je testen of je mogelijk last hebt van een depressie. En kijken wat je kunt doen om weer mentaal fit te worden.
Als je last hebt van psychische klachten vind je op MINDyoung informatie en inspiratie. Over wat je zelf kunt doen of over hoe je hulp kunt zoeken.
Heeft je vader of moeder psychische klachten of verslavingsproblemen? Op Kopstoring kun je chatten met jongeren die in dezelfde situatie zitten, hun verhalen lezen en om deskundig advies vragen.
Op 113 vind je informatie en hulp als je last hebt van psychische klachten en gedachten aan zelfmoord. Je vindt er verhalen van anderen en kunt chatten, bellen of e-mailen met deskundige hulpverleners.
Zit je niet goed in je vel? En wil je daar iets aan doen om vervelendere klachten te voorkomen? Grip op je dip is een gratis online cursus waarin onder begeleiding van een deskundige samen met andere jongeren opdrachten doet die kunnen helpen bij een dip of depressie.
Extra tips voor jouw mentale gezondheid
Hoe vaak sta je eigenlijk stil bij wat je voelt? Of het nu verdriet, boosheid of angst is. Laat je emoties toe in plaats van ze te negeren of je direct over minder leuke emoties heen te zetten. Bekijk ze van een afstand en benoem ze. ‘Hey, ik voel me verdrietig’. Of: ‘Ik ben er even helemaal klaar mee’. Elke emotie is oké. Laat het er zijn, zonder er iets van te vinden.
Piekeren is stress hebben, zonder in actie te komen. Het is goed om stil te staan bij je stress, maar niet de hele tijd. Kies een vast moment om over je zorgen na te denken. Na 15 minuten stop je en ga je iets leuks doen. Heb je een piekergedachte op een ander moment? Schrijf die dan op en bewaar de gedachte voor je piekermoment.
Gezond leven helpt je mentaal fit te blijven. Bewegen helpt tegen stress en daglicht ook! Je hoeft heus niet per se de sportschool in te duiken. Als je elke dag een halfuurtje wandelt of fietst, ben je al lekker bezig. Zo’n wandeling is ook een goed moment om met iemand te praten. Dan hoef je elkaar niet de hele tijd aan te kijken. Eet ook goed en zorg voor voldoende slaap.