Dylan Haegens vraagt aandacht voor psychische gezondheid met Taboeiend

1 op de 5 jongeren heeft angst- en stemmingsproblemen. Toch praten veel jongeren niet over deze psychische klachten. Ze schamen zich ervoor of zijn bang dat anderen hen niet begrijpen. Daarom starten YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman ‘Taboeiend’: een virtuele en interactieve experience die jongeren op een leuke en begrijpelijke manier kennis laat maken met psychische gezondheid.

Wat zijn psychische problemen eigenlijk? En waarom is het belangrijk dat je over je gevoelens of zorgen praat? Robot Foob heeft er antwoord op. Foob weet alles over angsten (fobieën) en gaat voor Taboeiend langs in eerste en tweede klassen van middelbare scholen. Via games en video’s leert de robot scholieren over psychische gezondheid. 
 

Foto van youtubers Dylan Haegens en Marit Brugman

Weg met het taboe

Foob is gebouwd door stichting Durf Te Vragen. Een stichting die Marit en Dylan hebben opgericht omdat ze het taboe op psychische gezondheid willen doorbreken. In Nederland hebben jongeren én volwassenen nog altijd last van dat taboe: we praten weinig over onze psychische gezondheid. Vaak omdat anderen dat ook niet doen. Of omdat we ons schamen voor psychische klachten en denken dat anderen ons niet accepteren als we eerlijk zijn. Staatsecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil graag dat jongeren met elkaar over dit onderwerp durven praten. Daarom heeft hij het project Taboeiend van stichting Durf Te Vragen mede mogelijk gemaakt.

“Praten is het begin van de oplossing. Want als je met anderen praat, ontdek je dat je niet de enige bent met problemen. Het is dan makkelijker om professionele hulp te zoeken als dat nodig is.” – Staatsecretaris Paul Blokhuis

Praten is het begin van de oplossing

Als we meer durven praten over hoe het met onszelf gaat, of durven vragen naar een ander - herkennen we problemen eerder en kunnen we eerder naar een vertrouwenspersoon of huisarts gaan. Om zo grotere, moeilijkere problemen te voorkomen. 

“Hopelijk is het straks net zo normaal om naar de huisarts te gaan met een psychische klacht als met een gebroken been.” - Marit en Dylan

Een extra boost voor jongeren na corona

Volgens onderzoek van NJI hebben jongeren en jongvolwassenen meer last van psychische problemen door coronamaatregelen dan andere leeftijden. Vooral somberheid en angsten, komen veel voor.  Dylan en Marit hebben beide ervaring met psychische problemen en maken zich nu extra zorgen over jongeren: “Wij hopen dat Taboeiend een zaadje kan planten zodat jongeren gaan praten over hun mentale gezondheid. En dat het net zo normaal wordt om naar de huisarts te gaan met een psychische klacht als met een gebroken been.”

De experience maakt onderdeel uit van de ‘Hey het is oké’ campagne van het ministerie van VWS dat het taboe rondom psychische klachten wil doorbreken. Ga voor meer informatie over Taboeiend naar de website van Stichting Durf Te Vragen.