Julius is heel open over zijn stress

De coronatijd was voor Julius (17) een fijne tijd. Hij voelde zich veel minder gestrest door school en werk, en alles wat ‘moet’. Toen de pandemie voorbij was, kwam die druk weer terug en werd alles hem te veel. “Ik ben soms zo afwezig dat het voelt alsof ik in een droom leef.”

Dit ervaringsverhaal is geschreven in samenwerking met MIND Us en MIND.

Afbeelding van Julius in een auto op de passagiersstoel

Niet oké

Julius hield zijn stress en vermoeidheid eerst voor zichzelf. “Ik dacht dat het wel overging, maar dat ging het niet. Na drie maanden heb ik aan vrienden en familie verteld dat het niet zo goed met mij ging. Het is soms lastig uit te leggen wat je voelt, maar ik vond het wel belangrijk om te zeggen dat ik me niet oké voelde. Dan kunnen mijn vrienden en familie het tenminste plaatsen als ik wat stiller ben of als ik er met mijn hoofd niet bij ben. Die gedachte stelt mij gerust en geeft me een gevoel van vrijheid.”

Social media brengt nog eens extra druk met zich mee voor Julius. “Je ziet dan wat iedereen aan het doen is. En je gaat je dan toch sneller vergelijken met anderen. Dat gaat automatisch.”

Geen oogcontact

Vaak praat Julius in de auto over hoe hij zich voelt. “Dat vind ik makkelijker, want dan hoef ik iemand niet aan te kijken. Nu mijn vrienden het weten, merk ik dat het minder vaak onderwerp van gesprek is. Dat vind ik oké. Ik wil juist ook leuke dingen doen met vrienden en niet constant bezig zijn met hoe ik me voel. Doordat ze het al wel weten, is het wel makkelijker om de drempel om te praten weer over te gaan als ik me wat minder voel.”

Openingszin

Als Julius het aan nieuwe mensen vertelt, gebruikt hij een standaard opening. “Vaak zeg ik: ‘Hé, had ik je al een keer verteld wat er speelt?’ Vaak reageren mensen dan automatisch met: ‘Nee, vertel’ en kan ik makkelijker vertellen hoe ik me voel. Ik vind het daarom wel een fijne opening.”

Druk verminderen

Julius weet dat het soms ook praktische oplossingen kan geven, als je open bent over hoe je je voelt. Bijvoorbeeld op werk. “Dat heb ik ervaren bij mijn vorige bijbaan. Mijn baas ving toen toevallig op dat ik me gestrest en vermoeid voelde. Later nam hij me even apart en hebben we gekeken hoe we die druk konden verminderen.“

Luisterend oor

Samen zoeken naar een praktische oplossing op je bijbaan is fijn. Maar Julius wil benadrukken dat het ook juist fijn is als mensen níet helpen. “Erover praten geeft mij al rust. Dus een luisterend oor is al voldoende.”

Tips van Julius om over prestatiedruk te praten

  • Ga het gesprek aan, hoe lastig het ook kan voelen. De eerste keer is de drempel hoog, maar dit wordt alleen maar makkelijker hoe vaker je erover praat.
  • Schrijf op hoe je je voelt. In het begin vond ik het moeilijk om mijn gevoelens te uiten. Ik heb toen geleerd om het op te schrijven en het dan samen te lezen met diegene met wie ik over mijn gevoel wil praten. 
  • Je hoeft er niet altijd over te praten, dus voel je niet verplicht om het er áltijd over te hebben.